Η Ουάσινγκτον εκτίμησε σήμερα ότι θα ήταν «ατυχές» αν το νέο σκάνδαλο κατασκοπείας εις βάρος ευρωπαίων ηγετών επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη σύναψη μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.

«Θα ήταν ατυχές αν αυτό το ζήτημα, όσο σημαντικό κι αν είναι, μας αποσπάσει από τον κοινό μας στόχο να διαπραγματευτούμε μια συμφωνία», δήλωσε μια εκπρόσωπος της αμερικανικής υπηρεσία για το εμπόριο (USTR).

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για την μαζική παρακολούθηση των επικοινωνιών εκατομμυρίων ανθρώπων από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ στη Γαλλία και την Ισπανία, καθώς και η ενδεχόμενη παρακολούθηση του τηλεφώνου της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ προκάλεσαν διπλωματική κρίση μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσινγκτον.

«Οι συζητήσεις για τις δραστηριότητες παρακολούθησης της NSA είναι ξεχωριστές από τις εμπορικές μας διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε η εκπρόσωπος αυτή, η οποία ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία της.

Νωρίτερα η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ είχε εκτιμήσει ότι «πολλά θέματα», κυρίως όμως το ζήτημα της προστασίας των ψηφιακών δεδομένων, θα μπορούσαν να «εκτροχιάσουν» τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για τη συμφωνία του ελευθέρου εμπορίου.

«Η προστασία των δεδομένων δεν είναι γραφειοκρατικό ζήτημα, ούτε τελωνειακός φραγμός. Είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα και, ως τέτοιο, δεν είναι διαπραγματεύσιμο», είχε υπογραμμίσει.