Δεν «βλεπει» νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, που κατέχουν οι ιδιώτες και ο επίσημος τομέας, η Deutsche Bank, εκτιμώντας ότι η όποια μορφή ελάφρυνσης θα γίνει μέσω μείωσης των επιτοκίων ή επιμήκυνσης των δανείων διάσωσης, με την απόφαση να αναμένεται να ληφθεί μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

«Η οικονομία σταθεροποιείται και ο κυβερνητικός συνασπισμός είναι πιο σταθερός, αλλά ο δρόμος προς την ομαλοποίηση θα είναι μακρύς», αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της η γερμανική τράπεζα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

«Εκτιμούμε ότι τόσο ένα δεύτερο PSI και ένα OSI είναι απίθανα, αλλά αναμένουμε πιο έμμεσες λύσεις, όπως μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση λήξεων», σημειώνει η Deutsche Bank, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή το δημόσιο χρέος της χώρας ανέρχεται στα 320 δισ. ευρώ ή στο 175% του ΑΕΠ, με την ΕΚΤ, την Ε.Ε. και την ευρωζώνη να κατέχουν το 80% περίπου.

Η κυβέρνηση στοχεύει σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό φέτος, ωστόσο, εκτιμάει ότι θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 340 εκατ. ευρώ, κάτι που θα της επιτρέψει να ζητήσει ελάφρυνση του χρέους της από τους εταίρους της, επισημαίνεται.

Η γερμανική τράπεζα εκτιμά ότι το πιο σημαντικό ερώτημα για την βιωσιμότητα του χρέους θα περιμένει μέχρι τα μέσα του 2014, πιθανόν μετά τις ευρωεκλογές.

Η Deutsche Bank κάνει αναφορά και στην μετάταξη του ελληνικού χρηματιστηρίου στον δείκτη MSCI των αναδυόμενων αγορών τον επόμενο μήνα, εκτιμώντας ότι η στάθμισή του θα διαμορφωθεί στο 0,4%.

Συγκεκριμένα επισημαίνει ότι τον Ιούνιο, ο δείκτης υποβάθμισε το Χ.Α. στις αναδυόμενες αγορές από τις ανεπτυγμένες, επικαλούμενος την αδυναμία του να ικανοποιήσει σειρά κριτηρίων σχετικά με την πρόσβαση στις αγορές

Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα συμμετέχει στον δείκτη των ανεπτυγμένων αγορών MSCI με δύο ελληνικές εταιρείες, τον ΟΤΕ ΟΤΕ-0,23% και τον ΟΠΑΠ, ΟΠΑΠ+1,19% με την συνολική στάθμιση της αγοράς να διαμορφώνεται στο 0,02%.

Η Deutsche Bank πιθανολογεί ότι εκτός από τον ΟΤΕ και τον ΟΠΑΠ, στον δείκτη των αναδυόμενων αγορών θα ενταχθούν επίσης η Εθνική Τράπεζα, ΕΤΕ+2,03% η ΔΕΗ, ΔΕΗ+2,86% η Τιτάν, ΤΙΤΚ+0,10% τα ΕΛΠΕ , η Jumbo και η Folli Follie. Μικρότερες πιθανότητες να συμπεριληφθούν στον δείκτη έχουν η Alpha Bank, ΑΛΦΑ-2,58% η Βιοχάλκο ΒΙΟΧΚ-0,14% και η Motor Oil.

Η γερμανική τράπεζα προσθέτει ότι «η ελληνική αγορά έχει τις καλύτερες επιδόσεις στις αναδυόμενες αγορές από τις αρχές του έτους, αλλά ακόμη δεν είναι υπερτιμημένη».