Σε αλλαγές επί του νομοσχεδίου για τη φορολογία ακινήτων φαίνεται πως θα προχωρήσουν οι κύριοι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος μπροστά στις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών των δύο κομμάτων.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», παρά το γεγονός ότι ως ισχυρότερο σενάριο παραμένει αυτό των βελτιώσεων επί του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο με τη διόρθωση κάποιων ακραίων περιπτώσεων που έχουν αναδείξει οι βουλευτές και, πάντως, όχι η ανατροπή του νομοσχεδίου, η πρόταση μερίδας γαλάζιων βουλευτών για παράταση του ΕΕΤΑ ήρθε να μεταβάλει την πολιτική εξίσωση που καλείται να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού, ο οποίος άλλωστε έχει πλήρη εικόνα των δημοσιονομικών μεγεθών, ήταν ότι ναι μεν θα υπάρξουν βελτιώσεις, όχι όμως και πλήρης ανατροπή του νομοσχεδίου που προβλέπει ρητώς τη φορολόγηση όχι μόνον των αστικών ακινήτων, αλλά και ανεκμετάλλευτων οικοπέδων, γεωργικών εκτάσεων ακόμη και χέρσων χωραφιών.

Με αυτό το δεδομένο, θεωρείται πιθανότερο να μην εξαιρεθούν νέες κατηγορίες ακινήτων, αλλά να προβλεφθούν «κοινωνικά κριτήρια», δηλαδή ειδικές ρυθμίσεις για ομάδες πληθυσμού που βρίσκονται σε ιδιαιτέρως δυσμενή θέση, όπως άνεργοι και ΑμΕΑ ή να υπάρξουν εσωτερικές αλλαγές που θα καθιστούν τις επιβαρύνσεις περισσότερο προοδευτικές.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής δίωρης σύσκεψης, Σαμαράς και Βενιζέλος φέρονται να συμφώνησαν ότι ήταν, ούτως ή άλλως, δίχως νόημα η αρχική επιλογή να φορολογηθούν στάνες, αποθήκες και λοιποί αγροτικοί βοηθητικοί χώροι, ζήτημα για το οποίο αντέδρασαν άλλωστε και οι βουλευτές της Ν.Δ., ειδικά όταν τα έσοδα που προϋπολογίζονταν ανέρχονταν σε μόλις 6 εκατ. ευρώ.