«Σίγουρα είναι πάρα πολύ δύσκολη η εισοδηματική κατάσταση των Ελλήνων. Τα εισοδήματα έχουν μειωθεί. Οποιοσδήποτε φόρος πειραχτεί, πονάει περισσότερο», τόνισε σήμερα ο συντάκτης του νόμου για το φόρο των ακινήτων.

Ο Ν. Καραβίτης που είναι ο σύμβουλος του Γιάννη Στουρνάρα, παρά τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί για το συγκεκριμένο φόρο, ανέφερε, μιλώντας στη πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, ότι «είναι δουλειά της κυβέρνησης να σταθμίσει όλα τα γεγονότα για να βγούμε από την κακή δημοσιονομική κατάσταση στην οποία είχαμε βρεθεί. Να παραμείνουν σταθερά τα πρωτογενή πλεονάσματα»

Ξεκαθάρισε ότι το εισπρακτικό είναι το ένα σκέλος. «Η ομάδα που έχει δουλέψει το φόρο, το παίρνει ως δεδομένο. Από την άλλη, σχετικά με τις τιμές ζώνης, ναι κι αυτές απέχουν από τις πραγματικές τιμές. Αλλά και στο μισό να είναι οι τιμές ζώνης, θα πρέπει να ξέρετε ότι σε αυτή τη φορολογία, η φθηνότερη τιμή θα ξεκινήσει από τον συντελεστή», είπε, αναφερόμενος στις τιμές ζώνης. 

Με αφορμή τις αντιδράσεις, σημείωσε πως «σας επαναλαμβάνω οι τιμές ζώνης όπου και να ήταν, το θέμα είναι η σχετική σειρά κατάταξης. Οι αδικίες πιθανό να υπάρχουν. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λάβουμε υπόψη και κάτω από ποιες συνθήκες γίνεται αυτός ο νόμος».

Υποστήριξε πάντως ότι «τα πράγματα θα ήταν ευκολότερα εάν υπήρχε κτηματολόγιο. Στο προηγούμενο φορολογικό καθεστώς είχαμε ένα τέλος ειδικών φόρων».

Αναφερόμενος, τέλος, στη φορολόγηση των οικοπέδων, σημείωσε: «Ο αέρας δεν στέκεται από μόνος του. υπάρχει ένα οικόπεδο». Και πρόσθεσε: «η προσπάθεια που έγινε είναι να ελαφρυνθεί η κατάσταση. Έχει δοθεί μία έκπτωση 25% στη φορολογία του υπολοίπου».