Υπέρ της δυνατότητας των κρατών – μελών της ευρωζώνης να κηρύττουν πτώχευση, χωρίς  όμως να αποτελούν απειλή για την ευρύτερη χρηματοοικονομική σταθερότητα, τάχθηκε ο πρόεδρος της Bundesbank και μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γενς Βάιντμαν, αναφερόμενος ουσιαστικά στις χώρες της ευρωπεριφέρειας.

Όπως μεταδίδει το capital.gr, επικαλούμενο το Dow Jones Newswires, ο κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε ότι τα κράτη-μέλη της νομισματικής ένωσης, θα πρέπει να υφίστανται τις συνέπειες των δημοσιονομικών τους πολιτικών χωρίς οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών να πρέπει να πληρώνουν γι΄ αυτούς.

Μιλώντας σε συνέδριο στο Ντάρμστατ στη Φρανκφούρτη, ο Βάιντμαν έκανε επίσης έκκληση για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της Ευρωζώνης. 

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας επανέλαβε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να είναι υποχρεωμένες να υποστηρίζουν τις τοποθετήσεις τους σε κυβερνητικά ομόλογα με μετοχικό κεφάλαιο, όπως με τις τοποθετήσεις στα εταιρικά ομόλογα. Αυτό θα ενισχύσει τη δημοσιονομική πειθαρχία των κυβερνήσεων, δήλωσε. 

Υπογράμμισε παράλληλα ότι ο συνδυασμός της κοινής νομισματικής πολιτικής με διαφορετικές δημοσιονομικές πολιτικές από τα κράτη μέλη είναι ένας λόγος για την έλλειψη δημοσιονομικής πειθαρχίας καθώς κάνει άλλους να αναλαμβάνουν μέρος του κόστους από τις δημοσιονομικές αμαρτίες.

Ο Βάιντμαν άσκησε κριτική στους ελάχιστους μισθούς, ένα θέμα που βρίσκεται στο επίκεντρο των συνομιλιών μεταξύ των συντηρητικών κομμάτων της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ με τους Σοσιαλδημοκράτες για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι ελάχιστοι μισθοί οδηγούν σε υψηλότερη ανεργία και στις χώρες της νότιας Ευρώπης οι ελάχιστοι μισθοί είναι ένας λόγος για την υψηλή ανεργία μεταξύ των νέων, δήλωσε.