ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κανονικά θα έρθει στην Αθήνα η τρόικα, λέει η κυβέρνηση

Δημοσίευση 31 Οκτωβρίου 2013, 18:51 / Ανανεώθηκε 1 Νοεμβρίου 2013, 00:34
Κανονικά θα έρθει στην Αθήνα η τρόικα, λέει η κυβέρνηση
Facebook Twitter Whatsapp

Ένα πρωτοφανές αλαλούμ προκάλεσε το απογευματινό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters σύμφωνα με το οποίο θα «πάγωνε» η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ένα πρωτοφανές αλαλούμ προκάλεσε το απογευματινό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters σύμφωνα με το οποίο θα «πάγωνε» η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη. Το ρεπορτάζ του διεθνούς πρακτορείου διέψευσε τόσο το ΔΝΤ, που υποστήριξε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα έρθουν κανονικά στη χώρα μας, όσο και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr είχε και επικοινωνία με τις Βρυξέλλες για αυτό το θέμα. 

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου όπου συμμετείχε στη σύσκεψη που είχαν ο Αντώνης Σαμαράς με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι θα δει κανονικά την τρόικα την Τρίτη. Μάλιστα σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newpost.gr, ο κ. Στουρνάρας επικοινώνησε προσωπικά με την Κομισιόν, και τον διαβεβαίωσαν ότι το ραντεβού ισχύει κανονικά. 

Τα όσα έγραψε το Reuters διέψευσε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος , χαρακτήρισε δε το δημοσίευμα ως ψευδές και ανακριβές.

Σε αντίστοιχη διάψευση προχώρησε και το υπουργείο Οικονομικών νωρίτερα, λέγοντας ότι «δεν έχει αλλάξει ο έως τώρα προγραμματισμός και την προσεχή Τρίτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι επανέρχονται στην Αθήνα το βράδυ της Δευτέρας».

Τι ανέφερε νωρίτερα το πρακτορείο Reuters

Νωρίτερα με έκτακτο τηλεγράφημα του από τις Βρυξέλλες  το Reuters μετέδιδε ότι «Αναβάλλεται η προγραμματισμένη για τις αρχές Νοεμβρίου επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνας. Η αιτία της αναβολής είναι η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, το οποίο σύμφωνα με την τρόικα φτάνει τα 2 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με την ελληνική πλευρά δεν ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ.

Όπως δήλωνε ευρωπαίος αξιωματούχος «υπάρχουν αυξανόμενες διαφορές μεταξύ της Αθήνας και της τρόικας», συμπληρώνοντας πως η επιστροφή «παγώνει» προσωρινά.

«Οι Έλληνες λένε κάναμε αρκετά, ενώ η τρόικα τονίζει πως απαιτούνται νέα μέτρα για να κλείσει ο προϋπολογισμός», πρόσθεσε ο ίδιος. 

«Κανείς από την τρόικα δεν πηγαίνει γιατί κάνεις στην Ελλάδα δεν τους θέλει», σημείωσε δεύτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Η τρόικα κάνει λόγο για 2 δισεκ. ευρώ. Η Ελλάδα μιλάει για κάλυψή τους μέσω ενός καλύτερου ελέγχου στις εισφορές για την κοινωνική ασφάλιση. Λένε όχι άλλα μέτρα», επισημαίνει από την πλευρά του ανώτατο στέλεχος της ευρωζώνης.

«Η λύση είναι νέα μέτρα. Αυτό και θα συμβεί φυσικά. Πρόκειται για ένα θέμα κακής επικοινωνίας με το δικό τους το κοινό», πρόσθεσε.

Ο πρώτος ευρωπαίος αξιωματούχος προσέθεσε πως ακόμη υπάρχει λόγος για να βρεθεί μία λύση, καθώς η Ελλάδα θα χρειασθεί να λάβει την επόμενη δόση του δανείου τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, οι δανειστές δεν είναι ακόμα πεπεισμένοι ότι η Αθήνα μπορεί να φέρει σε πέρας μία σειρά από μεταρρυθμίσεις, που είχε υποσχεθεί να ολοκληρώσει στα τέλη Σεπτεμβρίου κι ακόμη παραμένουν ανεκπλήρωτες, προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη προγραμματισμένη δόση του 1 δισ. ευρώ.

Πάντως Ευρωπαίος αξιωματούχος, σημείωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διαπραγμάτευση Ελλάδας – τρόικας δεν έχει αλλάξει, και οι εκπρόσωποι  των δανειστών «ευθύς μόλις λάβουν τις πληροφορίες που έχουν ανάγκη» προκειμένου να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.