Η γκρίνια των βουλευτών της συγκυβέρνησης αλλά και οι έντονες κοινωνικές αντιδράσεις φαίνεται πως δρομολογούν αλλαγές στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

Όπως προέκυψε από τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο η κατάθεση του νομοσχεδίου αναβάλλεται για αργότερα προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας και όπως όλα δείχνουν θα υπάρξουν αρκετές αλλαγές.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι οι όποιες αλλαγές δεν σημαίνει πως θα μειώσουν τα έσοδα που προσδοκά το κράτος. 

«Κοιτάξτε, μέσα στο δημοσιονομικό πλαίσιο, δηλαδή των εσόδων που θέλουμε, θα κάνουμε τις απαραίτητες βελτιώσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις των κοινοβουλευτικών ομάδων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, όπως εκφράστηκαν. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και ελπίζουμε η επεξεργασία να έχει τελειώσει μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας», είπε ο υπουργός Οικονομικών, εξερχόμενος το βράδυ της Πέμπτης από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ποιες αλλαγές μελετάει το υπουργείο Οικονομικών

Το υπουργείο μελετά αρχικά την αλλαγή στους συντελεστές της χρήσης των αγροτεμαχίων όπου ο φόρος διαμορφώνεται ανάλογα με την καλλιέργεια.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», όλα δείχνουν ότι ως προς τα αγροτεμάχια θα υπάρξει αύξηση της επιβάρυνσης για όσους εισπράττουν επιδοτήσεις.

Παράλληλα θα αυξηθεί το όριο του ετήσιου εισοδήματος βάσει του οποίου προβλέπονται εκπτώσεις ως και 50% στον φόρο.

Σημαντική είναι η αλλαγή που αφορά στα μη ηλεκτροδοτούμενα και που μένει να ξεκαθαρίσει εαν μιλάμε για απαλλαγή η σημαντική μείωση του φόρου.

Βέβαιο θα πρέπει να θεωρείται ότι δεν θα πληρώσουν κανένα φόρο τα ακίνητα τα οποία απαλλοτριώνονται από το κράτος.

Σχετικά με τις επιβαρύνσεις, με τον νέο φόρο οι ιδιοκτήτες αστικών κτιρίων θα πρέπει να υπολογίζουν έναν φόρο που κυμαίνεται από το 0,35% ως το 0,45% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου τους.

Σε ό,τι αφορά στα οικόπεδα εντός σχεδίου η μέση επιβάρυνση είναι στο 0,8% της αξίας. Δηλαδή για ένα μέσο οικόπεδο 150 τ.μ. Αξίας 55.000 η επιβάρυνση θα είναι κοντά στα 300 ευρώ, ενώ για ένα οικόπεδο 200 τμ διπλάσιας αξίας στα 110.000 ευρώ η επιβάρυνση θα είναι 800 ευρώ το χρόνο.