Η Ρωσία πρέπει να ενισχύσει τη ροή των πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις για να προωθήσει μια ανάκαμψη βασισμένη στις επενδύσεις, όμως θα επιμείνει στη δημοσιονομική σύνεση για να ξεπεράσει την αρνητική επίδραση που έχει στην οικονομία η εξασθένηση των εξαγωγών, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Σε συνέντευξή του προς το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ο πρώην πρόεδρος δήλωσε πως δεν βλέπει να υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στη δημοσιονομική σταθεροποίηση και την οικονομική ανάπτυξη και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα επιμείνει στις ιδιωτικοποιήσεις στη σωστή τιμή.

Η προτεραιότητα, τόνισε, είναι να προωθηθεί η ανάπτυξη, για την οποία είπε πως είναι υπερβολικά χαμηλή. Το επίπεδό της αναμένεται φέτος κάτω από 2%, αφού ήταν κατά μέσο όρο γύρω στο 7% στο μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας πριν από την παγκόσμια κρίση του 2008-2009.

"Τι σχεδιάζουμε να κάνουμε; Να λάβουμε μια σειρά μέτρων φυσικά, αλλά δεν υπάρχει κάποια μαγική φόρμουλα για να προωθηθεί η ανάπτυξη. Σε κάθε περίπτωση, αν υπάρχει, δεν ξέρουμε ποια είναι", δήλωσε ο Μεντβέντεφ στη συνέντευξη που έδωσε αργά χθες, Πέμπτη, το βράδυ.

"Οι κινέζοι εταίροι μας πιθανόν να την γνωρίζουν, αλλά εμείς όχι", πρόσθεσε αναφερόμενος στην ισχυρή οικονομική ανάπτυξη της Κίνας τα τελευταία χρόνια.

Ο 48χρονος Μεντβέντεφ τόνισε πως ένα ζωτικής σημασίας πρώτο βήμα για να βγει η αξίας 2 τρισεκ. δολαρίων ρωσική οικονομία από την ύφεση είναι να εξασφαλίσει ροές πιστώσεων στην οικονομία.

Ωστόσο η θέση αυτή δεν συμφωνεί με τη θέση της νέας επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Ελβίρας Ναμπιούλινα, η οποία έχει δηλώσει πως οι φθηνότερες πιστώσεις ενδέχεται να μην βοηθήσουν την οικονομία και μπορεί μάλιστα να είναι αντιπαραγωγικές.

Η κυβέρνηση της Ρωσίας έχει εγκρίνει μέτρα για να βελτιωθεί η πρόσβαση στις πιστώσεις, διευκολύνοντας τα δάνεια προς τις μικρές επιχειρήσεις και βελτιώνοντας τη χρηματοδότηση των μικρών επιχειρήσεων μέσω της κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας VEB.

"Έχει ληφθεί μια σειρά από αποφάσεις και ελπίζω πως στο εγγύς μέλλον οι αποφάσεις αυτές θα εφαρμοσθούν για να βελτιωθούν οι συνθήκες δανεισμού των ρωσικών επιχειρήσεων", δήλωσε ο Μεντβέντεφ.

Ο ρώσος πρωθυπουργός είπε ακόμη πως θέλει να ενθαρρύνει την καινοτομία στη ρωσική βιομηχανία.

Ο Μεντβέντεφ κατέστησε πάντως σαφές πως η Ρωσία δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα πολλών δυτικών χωρών προσπαθώντας να ενισχύσει την οικονομία με ενέσεις μετρητών ή δημοσιονομικά κίνητρα.

"Πιστεύω πως εδώ δεν υπάρχει δίλημμα: χωρίς δημοσιονομική σταθεροποίηση και διατήρηση των συνθηκών για μακροοικονομική σταθερότητα, δεν υπάρχει μακροπρόθεσμη ανάπτυξη", δήλωσε. Υπογράμμισε επίσης πως η Ρωσία πρέπει να ζει εντός των δυνατοτήτων της και να μην επιτρέψει ένα μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα.

Ο Μεντβέντεφ απέρριψε επίσης της ανησυχίες για το βραδύ ρυθμό του ήδη πολύ καθυστερημένου κυβερνητικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, που υποτίθεται ότι θα απέφερε 13 δισεκ. δολάρια, αλλά θα απέχει τελικά πολύ απ' αυτό.

Ο ρώσος πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης πως η Ρωσία σημειώνει πρόοδο στη μείωση των γραφειοκρατικών εμποδίων για τις επιχειρήσεις.