Οι ΗΠΑ πρέπει να κάνουν περισσότερα για να μειώσουν το έλλειμμα και το βάρος του χρέους, δήλωσε αναλυτής της Fitch την Παρασκευή, λέγοντας ότι μια επανάληψη της διαμάχης για το χρέος δεν θα είναι καλό σημάδι για την αξιολόγηση «AAA». 

Υπενθυμίζεται ότι η Fitch τοποθέτησε τις ΗΠΑ σε «Rating Watch Negative» στις 15 Οκτωβρίου, κάτι που σημαίνει ότι οι πιθανότητα υποβάθμισης είναι πιο υψηλή από την επιβεβαίωση της αξιολόγησης. 

«Τίποτα δεν είναι προκαθορισμένο, αλλά δεν θα ήταν καλό σημάδι αν είχαμε πάλι το ίδιο αποτέλεσμα» δήλωσε στο Reuters ο Ed Parker, επικεφαλής αναλυτής της Fitch.

O κ. Parker αναφερόταν στο shutdown υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ και στην συμφωνία της τελευταίας στιγμής μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών για την αύξηση του ορίου του χρέους των ΗΠΑ.

Η συμφωνία αυτή εξασφαλίζει χρηματοδότηση μέχρι τις 15 Ιανουαρίου και αυξάνει το όριο του χρέους μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου, κάτι που καθιστά πιθανή μια νέα επανάληψη της κόντρας μεταξύ των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο κ. Parker αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει κάνει πρόοδο στην μείωση του ελλείμματος, μειώνοντας το στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2008.

"Αλλά μεσοπρόθεσμα αυξάνεται το κόστος από την γήρανση του πληθυσμού, οπότε πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα για την μείωση του ελλείμματος και για να μπει ο λόγος του χρέους σε καθοδική τροχιά" πρόσθεσε. 

TAGS