Με επιτυχία στέφθηκε η Αρχική Δημόσια Προσφορά (IPO) της κρατικής εταιρείας αερίου της Ρουμανίας, Romgaz, για τη διάθεση ποσοστού 15% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποίησε ο Ρουμάνος υπουργός Ενέργειας Κονσταντίν Νίτα, κατατέθηκαν δηλώσεις αποδοχής συνολικού ύψους 1,734 δισ. λέι (390 εκατ. ευρώ ή 534,63 εκατ. δολάρια), με την τιμή ανά μετοχή να διαμορφώνεται στα 30 λέι.

Οι μικροεπενδυτές και οι θεσμικοί επενδυτές εξασφάλισαν μερίδιο 20% των προσφερθεισών μετοχών έκαστοι, ενώ διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα αγόρασε μερίδιο 13%, οι ξένοι επενδυτές 11% και επενδυτές από τα διεθνή χρηματιστήρια 36%.

Όσον αφορά στους θεσμικούς επενδυτές, το 40% αυτών είναι από τη Ρουμανία, το 27% από το Ηνωμένο Βασίλειο, το 16,5% από τις ΗΠΑ και το 5% από την Πολωνία. Το τμήμα των προσφερθεισών μετοχών προς τους μικρούς επενδυτές αυξήθηκε κατά 2,89 εκατ. μετοχές (5%), στο 20% της συνολικής προσφοράς.

"Πρόκειται για επιτυχία, με ένα τεράστιο αριθμό συμμετοχών, που ξεπέρασε τις προσδοκίες των συμβούλων μας. Είναι η τρίτη για φέτος εισαγωγή μετοχών εταιρειών ενέργειας, ενώ και οι δύο προηγούμενες ολοκληρώθηκαν επιτυχώς. Το ενδιαφέρον για τη Romgaz ήταν ισχυρότερο σε σχέση με τις δύο άλλες εταιρείες" δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας.

Ο επικεφαλής του τμήματος για την πώληση ενεργητικού κρατικών εταιρειών στο υπουργείο Οικονομίας της Ρουμανίας Γκάμπριελ Ντουμιτράσκου δήλωσε ότι η συνολική ζήτηση των θεσμικών επενδυτών ανήλθε σε 1,7 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας τις προσφερθείσες προς αυτούς μετοχές κατά 5,4 φορές - ή κατά 4,5 φορές συνυπολογίζοντας τους ιδιώτες επενδυτές.

Η Romgaz αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό και προμηθευτή φυσικού αερίου της Ρουμανίας, με παραγωγή που ανήλθε το 2012 σε 5,66 δισ. κυβικά μέτρα.