Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διάθεση ποσοστού 15% των μετοχών της Romgaz

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διάθεση ποσοστού 15% των μετοχών της Romgaz

Με επιτυχία στέφθηκε η Αρχική Δημόσια Προσφορά (IPO) της κρατικής εταιρείας αερίου της Ρουμανίας, Romgaz, για τη διάθεση ποσοστού 15% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποίησε ο Ρουμάνος υπουργός Ενέργειας Κονσταντίν Νίτα, κατατέθηκαν δηλώσεις αποδοχής συνολικού ύψους 1,734 δισ. λέι (390 εκατ. ευρώ ή 534,63 εκατ. δολάρια), με την τιμή ανά μετοχή να διαμορφώνεται στα 30 λέι.

Οι μικροεπενδυτές και οι θεσμικοί επενδυτές εξασφάλισαν μερίδιο 20% των προσφερθεισών μετοχών έκαστοι, ενώ διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα αγόρασε μερίδιο 13%, οι ξένοι επενδυτές 11% και επενδυτές από τα διεθνή χρηματιστήρια 36%.

Όσον αφορά στους θεσμικούς επενδυτές, το 40% αυτών είναι από τη Ρουμανία, το 27% από το Ηνωμένο Βασίλειο, το 16,5% από τις ΗΠΑ και το 5% από την Πολωνία. Το τμήμα των προσφερθεισών μετοχών προς τους μικρούς επενδυτές αυξήθηκε κατά 2,89 εκατ. μετοχές (5%), στο 20% της συνολικής προσφοράς.

"Πρόκειται για επιτυχία, με ένα τεράστιο αριθμό συμμετοχών, που ξεπέρασε τις προσδοκίες των συμβούλων μας. Είναι η τρίτη για φέτος εισαγωγή μετοχών εταιρειών ενέργειας, ενώ και οι δύο προηγούμενες ολοκληρώθηκαν επιτυχώς. Το ενδιαφέρον για τη Romgaz ήταν ισχυρότερο σε σχέση με τις δύο άλλες εταιρείες" δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας.

Ο επικεφαλής του τμήματος για την πώληση ενεργητικού κρατικών εταιρειών στο υπουργείο Οικονομίας της Ρουμανίας Γκάμπριελ Ντουμιτράσκου δήλωσε ότι η συνολική ζήτηση των θεσμικών επενδυτών ανήλθε σε 1,7 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας τις προσφερθείσες προς αυτούς μετοχές κατά 5,4 φορές - ή κατά 4,5 φορές συνυπολογίζοντας τους ιδιώτες επενδυτές.

Η Romgaz αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό και προμηθευτή φυσικού αερίου της Ρουμανίας, με παραγωγή που ανήλθε το 2012 σε 5,66 δισ. κυβικά μέτρα.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο