current views are: 1

4 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση05:18

Mε άγριες διαθέσεις επιστρέφει στην Αθήνα η τρόικα

Με το ζήτημα του ενιαίου φόρου ακινήτων να παραμένει ανοικτό, μετά τις αντιδράσεις των βουλευτών, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας προσέρχεται από την Τρίτη στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής της τρόικας. 

Δημοσίευση 05:18’
αρθρο-newpost

Με το ζήτημα του ενιαίου φόρου ακινήτων να παραμένει ανοικτό, μετά τις αντιδράσεις των βουλευτών, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας προσέρχεται από την Τρίτη στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής της τρόικας. 

Με το ζήτημα του ενιαίου φόρου στα ακίνητα να παραμένει ανοικτό, μετά τις αντιδράσεις των βουλευτών, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας προσέρχεται από την Τρίτη στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής της τρόικας.

Μεγάλα «αγκάθια» στις συζητήσεις το ύψος του δημοσιονομικού κενού το 2014, η αναγνώριση του πρωτογενούς πλεονάσματος εφέτος, το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών και η διαθεσιμότητα.

«Οι στιγμές είναι κρίσιμες» δηλώνει στο Βήμα της Κυριακής ο κ. Στουρνάρας λίγο πριν ξεκινήσουν οι νέες κρίσιμες διαπραγματεύσεις, προσθέτοντας: «Ανεβήκαμε το Κιλιμάντζαρο και στα εκατό μέτρα που απομένουν, κινδυνεύουμε να πέσουμε. Ας το καταλάβουν οι υγιείς πολιτικές δυνάμεις, ότι η προσπάθεια για τη χώρα και την οικονομία φθάνει επιτυχώς στο τέλος της». 

«Σε όλα τα θέματα υπάρχουν λύσεις, αρκεί να υπάρχει ρεαλισμός από όλες της πλευρές, ευελιξία και κοινούς νους» δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών στην Καθημερινή της Κυριακής. «Απαιτείται ψυχραιμία απ΄όλους. Και από εμάς και από τους εταίρους μας και κυρίως να εγκύψουν και να δουν την αντιστροφή της πορείας της ελληνικής οικονομίας που έχει επιτευχθεί. Γεγονός που οι αγορές αναγνωρίζουν» συμπληρώνει ο κ. Στουρνάρας και εκφράζει την αισιοδοξία του ότι «όπως μέχρι σήμερα βρήκαμε λύσεις σε πολύ δύσκολα θέματα, έτσι θα γίνει και τώρα».

Πρώτιστος στόχος της κυβέρνησης είναι να πείσει τους εκπροσώπους των δανειστών ότι δεν απαιτούνται για το επόμενο έτος πρόσθετα μέτρα ύψους 2-2,5 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα επιδιώκει, μεταξύ άλλων, να υπάρξει άμεσα αποδοχή για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους τουλάχιστον 344 εκατ. ευρώ εφέτος.

«Αγκάθι» παραμένουν έως σήμερα και τα δύο από τα τέσσερα προαπαιτούμενα, βάσει των οποίων θα εκταμιευθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ, που εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο.

Στο σκέλος της διαθεσιμότητας, η κυβέρνηση πρέπει, να πείσει την τρόικα ότι αφ’ ενός καλύφθηκε ο στόχος των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, με την ένταξη των υπαλλήλων στα ΑΕΙ, ο οποίος και αποτελεί το πρώτο «κύμα» (έπρεπε να έχει υλοποιηθεί, βάσει του Μνημονίου, έως το τέλος του Σεπτεμβρίου). Και αφετέρου, ότι πρέπει να υπάρξει δίμηνη παράταση για το δεύτερο «κύμα» (με επίσης 12.500 δημοσίους υπαλλήλους), που, σύμφωνα επίσης με το Μνημόνιο, πρέπει να υλοποιηθεί έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Ταυτόχρονα, επιζητεί να προσμετρηθούν στον συνολικό αριθμό των απολύσεων, αυτές των εργαζομένων στην ΕΡΤ, των επίορκων και των υπαλλήλων των ΝΠΙΔ που θα συγχωνευθούν ή θα κλείσουν. Όμως, η τρόικα εμφανίζεται να μην δέχεται τις αιτιάσεις της κυβέρνησης.


σχετικα αρθρα