Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου 

Στενεύουν τα περιθώρια για την ελληνική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις που θα έχει με την τρόικα. Οι εκπρόσωποι των δανειστών, οι οποίοι φτάνουν σήμερα στην Αθήνα, έχουν δώσει προθεσμία δύο μόλις εβδομάδων στην ελληνική πλευρά προκειμένου να κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων.

Συγκεκριμένα, μέχρι τις 20 Νοεμβρίου περίπου, η κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει στη Βουλή τον προϋπολογισμό του 2014 αλλά και το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2014-2017. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει μέχρι τα μέσα του μήνα, να κλείσει όλα τα ανοικτά μέτωπα και συγκεκριμένα τις συζητήσεις για το ύψος του δημοσιονομικού κενού το 2014, το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών, τη διαθεσιμότητα αλλά και τον νέο ενιαίο φόρο στα ακίνητα ο οποίος έχει προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων στις κοινοβουλευτικές ομάδες της κυβέρνησης.

Αύριο το πρωί οι εκπρόσωποι των δανειστών θα μεταβούν στο υπουργείο Οικονομικών όπου και θα αρχίσουν τον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων. Το απόγευμα αναμένεται να συναντηθούν με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση όπου και θα συζητθεί το κρίσιμο ζήτημα της «μαύρης τρύπας» των 500 εκατ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία.

Τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης

«Αγκάθι» παραμένουν έως σήμερα τα δύο από τα τέσσερα προαπαιτούμενα, βάσει των οποίων θα εκταμιευθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ, που εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο. Το πρώτο αφορά στο σχέδιο αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ) και της ΛΑΡΚΟ ενώ το δεύτερο αφορά το σκέλος της διαθεσιμότητας στο δημόσιο τομέα.

Στο θέμα των αμυντικών βιομηχανιών η κυβέρνηση έχει προτείνει τον διαχωρισμό του στρατιωτικού από το πολιτικό σκέλος για τις αμυντικές βιομηχανίες και τη συνέχιση λειτουργίας του πρώτου δεδομένων των νέων παραγγελιών που έχει σε εκκρεμότητα, ενώ για τη ΛΑΡΚΟ ζητεί να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης, με τη διατήρηση μέρους των εργαζομένων της.

Από την πλευρά της η τρόικα επιμένει για «λουκέτο» για τα ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ, αμφισβητώντας την υλοποίηση των παραγγελιών από το εξωτερικό, αλλά και τους λόγους άμυνας που προβάλλει η κυβέρνηση. Για τη ΛΑΡΚΟ, δέχεται την ιδιωτικοποίησή της, αλλά με βάση το «μοντέλο ΕΡΤ».

Στο σκέλος της διαθεσιμότητας, η κυβέρνηση πρέπει, να πείσει την τρόικα ότι καλύφθηκε ο στόχος των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, με την ένταξη των υπαλλήλων στα ΑΕΙ, ο οποίος και αποτελεί το πρώτο «κύμα» αποχωρήσεων ενώ έχει ζητήσει δίμηνη παράταση για το δεύτερο «κύμα» των επίσης 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, που πρέπει να υλοποιηθεί έως το τέλος Δεκεμβρίου. Ταυτόχρονα, επιζητεί να προσμετρηθούν στον συνολικό αριθμό των απολύσεων, αυτές των εργαζομένων στην ΕΡΤ, των επίορκων και των υπαλλήλων των ΝΠΙΔ που θα συγχωνευθούν ή θα κλείσουν. Ωστόσο, η τρόικα εμφανίζεται να μην δέχεται και αυτές τις αιτιάσεις της κυβέρνησης.

Μπρα -ντε -φερ κυβέρνησης με τρόικα για το δημοσιονομικό κενό

Όσον αφορά στο δημοσιονομικό κενό, το οποίο αποτελεί και το δυσκολότερο μέρος των διαπραγματεύσεων,στόχος της κυβέρνησης είναι να πείσει τους εκπροσώπους των δανειστών ότι δεν απαιτούνται για το επόμενο έτος πρόσθετα μέτρα.

Ωστόσο οι τροϊκανοί φέρονται αμετακίνητοι στις θέσεις τους και λίγες ώρες πριν από τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις ανεβάζουν την εκτίμησή τους για το δημοσιονομικό κενό του 2014, από 2,5 δισ. ευρώ σε 2,9 δισ. ευρώ, σφίγγοντας ακόμα περισσότερο τη «θηλιά» για λήψη πρόσθετων μέτρων ύψους 2-2,5 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της ανεβάζει και εκείνη το ύψος των μέτρων από τα 500 εκατ. ευρώ στα 500 - 700 εκατ. ευρώ τα οποία ωστόσο διαμηνύει στους δανειστές ότι θα είναι μόνον διαρθρωτικά, δηλαδή δεν πρόκειται να υπάρξουν και νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Συγκεκριμένα, η ελληνική πλευρά επιδιώκει, μεταξύ άλλων, να υπάρξει άμεσα αποδοχή για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους τουλάχιστον 344 εκατ. ευρώ εφέτος. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση εκτιμά ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί η συμφωνία για να ληφθούν τον Απρίλιο 2014 οι αποφάσεις για το δημόσιο χρέος. 

Επίσης, οι εκτιμήσεις ότι η ύφεση θα  είναι μικρότερη της αρχικής εκτίμησης και με έστω και τη μικρή ανάπτυξη το 2014 και τις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής,η κυβέρνηση θα τονίσει στους δανειστές ότι το επόμενο έτος μπορούν να ληφθούν μόνον διαρθρωτικά μέτρα 500- 700 εκατ. ευρώ.

Σε αυτά, περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η πλήρης εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στον στενό δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ.