Η ιταλική οικονομία πρόκειται να συρρικνωθεί περισσότερο του αναμενομένου του 2013, παρατείνοντας την ύφεση διαρκείας-ρεκόρ ως το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς, όπως ανακοίνωσε σήμερα το εθνικό στατιστικό ινστιτούτο (Istat).

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Istat, το ιταλικό Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) θα συρρικνωθεί κατά -1,8% καθ' όλη την διάρκεια της χρονιάς. Προηγουμένως, ανέμενε συρρίκνωση του ιταλικού ΑΕΠ κατά -1,7%.

Το Istat αναμένει επάνοδο της ιταλικής οικονομίας σε ανάπτυξη το τελευταίο τρίμηνο του 2013 — η οποία θα συμβάλλει σε μια οριακή άνοδο του ΑΕΠ κατά +0,7% κατά την διάρκεια του 2014.

Οι αναθεωρημένες επί τα χείρω προβλέψεις σχετικά με την ανάπτυξη αναμένεται να καταστήσουν ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση για την κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» του πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα και την προσπάθειά της να τηρήσει τους στόχους που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την μείωση του ελλείμματος τηρώντας παράλληλα την υπόσχεσή της να μειώσει τους φόρους.

Το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2014 το οποίο συζητείται στο ιταλικό κοινοβούλιο περιέχει την κυβερνητική υπόθεση εργασίας ότι η οικονομία της χώρας πρόκειται να συρρικνωθεί κατά -1,7% του ΑΕΠ φέτος και θα αναπτυχθεί κατά +1% το επόμενο έτος.

Η Ιταλία πλήττεται από τη λεγόμενη ύφεση με διπλή πτώση. Το ΑΕΠ είχε αρχικά μειωθεί την περίοδο 2008-2009, όταν είχε εκδηλωθεί η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση. Άρχισε να συρρικνώνεται ξανά το τρίτο τρίμηνο του 2011, εν μέσω της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.

Τον περασμένο μήνα η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα υπολόγισε ότι η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην ευρωζώνη, θα χρειαστεί έως το 2021 τουλάχιστον για να επιστρέψει στα προ της κρίσης επίπεδα πλούτου του 2007.