Η έναρξη της κατασκευής του βουλγαρικού τμήματος του αγωγού South Stream, την τελευταία ημέρα του Οκτωβρίου, αντιστοιχεί σε επανεκκίνηση της βουλγαρικής οικονομίας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Βουλγαρίας Ντραγκομίρ Στόινεφ, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Κυριακή 150» της δημόσιας ραδιοφωνίας ΒΝΡ.

«Δεν μπορούμε να υπολογίζουμε μόνο σε δημόσιες επενδύσεις και σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Η χώρα μας χρειάζεται μεγάλο αναπτυξιακό έργο» υπογράμμισε ο κ. Στόινεφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρξε πλήρης προάσπιση των εθνικών συμφερόντων κατά τις διαπραγματεύσεις, δεν θα υπάρχουν δημόσιες εγγυήσεις της Βουλγαρίας για το έργο, ούτε «ο Βούλγαρος φορολογούμενος θα πληρώσει έστω και ένα λέβα για τα έργα κατασκευής, που θα ανοίξουν τουλάχιστον πέντε χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ο κ. Στόινεφ διευκρίνισε ότι η ρωσική εταιρεία Gazprom θα παραχωρήσει πίστωση στη Βουλγαρία για να χρηματοδοτήσει το μέρος που της αντιστοιχεί στο κεφάλαιο της μεικτής κατασκευάστριας εταιρείας τού έργου, στην οποία ο αρμόδιος δημόσιος οργανισμός Bulgarian Energy Holding (BEH) θα συμμετέχει με 50%.

Σύμφωνα με τον Βούλγαρο υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας, αυτό το δάνειο θα έχει πενταετή περίοδο χάριτος, ενώ το επιτόκιο μειώθηκε από 8% σε 4,25% στη σχετική σύμβαση, η οποία υπεγράφη με τη ρωσική πλευρά.

Επίσης, ο ΒΕΗ και η Gazprom υπέγραψαν και σύμβαση περί της εξασφάλισης πρόσβασης στο μελλοντικό αγωγό και σε άλλους ενδιαφερόμενους φορείς που θέλουν να μεταφέρουν το φυσικό τους αέριο στις ευρωπαϊκές αγορές, όπως επιβάλλει η σχετική οδηγία της Κομισιόν, διευκρίνισε ο Βούλγαρος αξιωματούχος.