Οι Βρετανοί εργοδότες τάχθηκαν κατηγορηματικά υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια μεταρρυθμισμένη Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζοντας σήμερα τα οικονομικά πλεονεκτήματα από την ένταξη ενώ η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα.

«Εξετάσαμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της ένταξης στην ΕΕ, πέραν της πολιτικής ρητορείας, και οι βρετανικές επιχειρήσεις είναι κατηγορηματικές: η ενιαία αγορά είναι θεμελιώδης για το μέλλον μας», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της εργοδοτικής συνομοσπονδίας CBI, ο Τζον Κρίντλαντ, πριν αρχίσει σήμερα η ετήσια διάσκεψή της.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δεσμεύθηκε τον Ιανουάριο να οργανώσει ως το 2017, εφόσον επανεκλεγεί, ένα δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της Βρετανίας σε μια ΕΕ η οποία θα έχει προηγουμένως μεταρρυθμισθεί. Ανέλαβε τη δέσμευση αυτή υπό την πίεση του πιο ευρωσκεπτικιστικού τμήματος του Συντηρητικού Κόμματος και των επιτυχιών του αντιπολιτευόμενου κόμματος UKIP που επιδιώκει την αποχώρηση από την ΕΕ.

Η CBI υπογραμμίζει όμως τη σημασία που έχει για τη βρετανική οικονομία η παραμονή στην ΕΕ, εκτιμώντας πως η συμμετοχή αυτή αντιπροσωπεύει το 4% ως 5% του ετήσιου ΑΕΠ της χώρας, δηλαδή από 62 ως 78 δισεκ. στερλίνες (περίπου 73 ως 91 δισεκ. ευρώ).

Η συμμετοχή στην ΕΕ επιτρέπει την πρόσβαση σε μια αγορά σχεδόν 500 εκατ. ανθρώπων και έχει σταθεροποιήσει τη θέση του Λονδίνου ως ενός από τα πρώτα χρηματοπιστωτικά κέντρα στον κόσμο, εκτιμά η εργοδοτική οργάνωση, η οποία κατά δήλωσή της συνασπίζει 240.000 επιχειρήσεις.

«Είμαστε καλύτερα σε μια μεταρρυθμισμένη ΕΕ παρά έξω απ' αυτή και χωρίς επιρροή», υποστηρίζει ο Κρίντλαντ.

Ο ίδιος υπογραμμίζει πως, ακόμη κι έξω από την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να συμμορφώνεται προς πολλούς από τους κανονισμούς της χωρίς ωστόσο να μπορεί να επηρεάζει την εκπόνησή τους. Σενάρια αλά Νορβηγία ή αλά Ελβετία δεν θα λειτουργούσαν, εκτιμά.

Για την εργοδοσία, το στοίχημα είναι να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ, η οποία κρίνεται ατελής υπό τη σημερινή μορφή της, ώστε να την μεταρρυθμίσει εκ των ένδον προς μια κατεύθυνση ευνοϊκότερη για τις επιχειρήσεις.

Η CBI ζητεί επίσης να διατηρηθεί η ρήτρα της μη συμμετοχής στην οδηγία για το χρόνο εργασίας, καθώς και να παραμείνει στη δικαιοδοσία του κράτους η εργασιακή νομοθεσία.