Ψευτοδίλημμα χαρακτήρισε το ερώτημα «δημοσιονομική προσαρμογή ή ανάπτυξη» ο επιστημονικός συνεργάτης του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), καθηγητής Νίκος Καραβίτης, επισημαίνοντας ότι «ο δημόσιος τομέας χρησιμοποιείται όχι για την ανάπτυξη, αλλά για τη σταθερότητα της οικονομίας υπό μία βασική προϋπόθεση: ότι ξεκινάς από σημείο δημοσιονομικής ηρεμίας». 

Μιλώντας απόψε από το βήμα του 5ου Tax Forum, που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο κ.Καραβίτης επισήμανε -στοιχειοθετώντας τη θέση του- ότι «ο Κέινς δεν λέει πουθενά ότι ξεκινάς με 160% δημόσιο χρέος και πρέπει να το διευρύνεις κι άλλο για να έρθει η ανάπτυξη». 

Πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να κάνουμε ξεκάθαρο πως ο περιορισμός του δημόσιου χρέους μπορεί να μην είναι ικανή συνθήκη για την ανάπτυξη, αλλά είναι αναγκαία», ενώ υπογράμμισε ότι επιβάλλεται να φύγουμε από τον κρατισμό και τον προστατευτισμό και να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε πρότυπα και να παράγουμε, γιατί το χρέος δεν μπορεί να μειωθεί και πάλι με δανεικά».

«Πρώτα να σιγουρέψουμε δημοσιονομικά την πλάτη μας»

Συμπλήρωσε ότι η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά προήλθε από την τοξικότητα του δημόσιου τομέα κι αν αυτός δεν εξυγιανθεί « δεν θα υπάρξει ποτέ ρευστότητα».
Κατά τον κ.Καραβίτη, πρέπει πρώτα να σιγουρέψουμε την πλάτη μας δημοσιονομικά, πριν περάσουμε στην ανάπτυξη και ένας τρόπος για να συμβεί αυτό είναι ένα φορολογικό σύστημα, που θα συμβάλει στη θωράκιση των επιχειρήσεων.

Το φορολογικό σύστημα να μην είναι αντικίνητρο

«Το φορολογικό σύστημα πρέπει να κοιτάξουμε να μην είναι αντικίνητρο, όπως ήταν και είναι εν πολλοίς μέχρι σήμερα [...] Πρέπει να λείψει η αδιαφάνεια και να γίνει απλούστερο και αυτή ήταν η κατεύθυνση και στην περίπτωση του φόρου ακινήτων: να κατανέμει τα βάρη με δίκαιο τρόπο», επισήμανε. 

Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι, υπό την πίεση της ανάγκης, η Ελλάδα έχει σε ενάμιση χρόνο κατορθώσει πράγματα, που άλλα κράτη χρειάζονται ακόμη και πέντε έως δέκα χρόνια για να τα πετύχουν. Αυτός είναι, κατά τον ίδιο, και ο χρόνος που συνήθως απαιτείται για την προώθηση αλλαγών στη φορολογία ακινήτων. 

«Οι επιχειρηματίες πρέπει να πιέσουν οι φόροι να είναι δίκαιοι και οικονομικά αποτελεσματικοί», τόνισε, ενώ αναφερόμενος στην αρνητική στάση που κράτησαν πολλοί ομιλητές στο Τax Forum, όσον αφορά τους νέους φορολογικούς κώδικες και την προωθούμενη κατάργηση της δυνατότητας συμβιβασμών, είπε χαρακτηριστικά: «Τολμώ να πω ότι ακούγοντας όλα αυτά, αποκτώ την αίσθηση ότι οι νέοι κώδικες είναι στη σωστή κατεύθυνση». 

Ο κ.Καραβίτης επισήμανε ακόμη ότι «άκουσε για τον νέο νόμο [επενδυτικών] κινήτρων που έρχεται», σημειώνοντας ότι ελπίζει ο νόμος αυτός να εξορθολογίζει και να περιορίζει τα κίνητρα «και όχι να τα απλώνει οπουδήποτε», διότι τα κίνητρα πρέπει να δίδονται με φειδώ.

TAGS