Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου

Με το δημοσιονομικό κενό που θα φέρει και νέα μέτρα το 2014 να αποτελεί το σημείο τριβής, αρχίζουν σήμερα οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα. Οι επικεφαλής των δανειστών βρίσκονται στην Αθήνα και σήμερα θα έχουν την πρώτη τους συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Η ελληνική πλευρά, έχει διαμηνύσει στην τρόικα ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει στη λήψη οριζόντιων μέτρων για το επόμενο έτος παρά μόνο σε διαρθρωτικές αλλαγές. Ωστόσο οι τροϊκανοί από την πλευρά τους όχι μόνο μιλούν για νέα μέτρα αλλά ανεβάζουν και το ύψος αυτών στα 2 - 2,5 δισ. ευρώ.

Χθες, κυριολεκτικά στο παρά πέντε της επίσκεψης, όπως «διέρρευσε» στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης οι δανειστές ανέβασαν το ύψος του δημοσιονομικού κενού στα 2,9 δισ. ευρώ από 2,5 δισ. ευρώ που έλεγαν μέχρι και σήμερα, αν και λίγες ώρες αργότερα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν το διέψευσε λέγοντας πως αυτό το ποσό «δεν το αναγνωρίζει».

Η κυβέρνηση από την πλευρά της ανέβασε και εκείνη το ύψος των μέτρων από τα 500 εκατ. ευρώ στα 500 έως 700 εκατ. ευρώ τα οποία ωστόσο διαμηνύει στους δανειστές ότι θα είναι μόνον διαρθρωτικά, δηλαδή δεν πρόκειται να υπάρξουν και νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Συγκεκριμένα, η ελληνική πλευρά επιδιώκει, μεταξύ άλλων, να υπάρξει άμεσα αποδοχή για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους τουλάχιστον 344 εκατ. ευρώ εφέτος. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση εκτιμά ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί η συμφωνία για να ληφθούν τον Απρίλιο 2014 οι αποφάσεις για το δημόσιο χρέος. 

Επίσης, οι εκτιμήσεις ότι η ύφεση θα είναι μικρότερη της αρχικής εκτίμησης και με έστω και τη μικρή ανάπτυξη το 2014 και τις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής,η κυβέρνηση θα τονίσει στους δανειστές ότι το επόμενο έτος μπορούν να ληφθούν μόνον διαρθρωτικά μέτρα 500- 700 εκατ. ευρώ. Σε αυτά, περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η πλήρης εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στον στενό δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ.

Υπενθυμίζεται ότι οι τροϊκανοί έχουν δώσει τελεσίγραφο στην Αθήνα να έχουν κλείσει όλα τα ανοικτά μέτωπα των μεταρρυθμίσεων μέχρι τις 20 Νοεμβρίου όπότε και θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2014 και το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2014-2017.

Μέχρι και σήμερα παραμένουν αγκάθια τα δύο από τα τέσσερα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ, που εκκρεμεί από το καλοκαίρι. Το πρώτο αφορά στο σχέδιο αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ) και της ΛΑΡΚΟ ενώ το δεύτερο αφορά το σκέλος της διαθεσιμότητας στο δημόσιο τομέα.

Στο θέμα των αμυντικών βιομηχανιών η κυβέρνηση έχει προτείνει τον διαχωρισμό του στρατιωτικού από το πολιτικό σκέλος για τις αμυντικές βιομηχανίες και τη συνέχιση λειτουργίας του πρώτου δεδομένων των νέων παραγγελιών που έχει σε εκκρεμότητα, ενώ για τη ΛΑΡΚΟ ζητεί να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης, με τη διατήρηση μέρους των εργαζομένων της.

Από την πλευρά της η τρόικα επιμένει για «λουκέτο» για τα ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ, αμφισβητώντας την υλοποίηση των παραγγελιών από το εξωτερικό, αλλά και τους λόγους άμυνας που προβάλλει η κυβέρνηση. Για τη ΛΑΡΚΟ, δέχεται την ιδιωτικοποίησή της, αλλά με βάση το «μοντέλο ΕΡΤ».

Στο σκέλος της διαθεσιμότητας, η κυβέρνηση πρέπει, να πείσει την τρόικα ότι καλύφθηκε ο στόχος των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, με την ένταξη των υπαλλήλων στα ΑΕΙ, ο οποίος και αποτελεί το πρώτο «κύμα» αποχωρήσεων ενώ έχει ζητήσει δίμηνη παράταση για το δεύτερο «κύμα» των επίσης 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, που πρέπει να υλοποιηθεί έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Ταυτόχρονα, επιζητεί να προσμετρηθούν στον συνολικό αριθμό των απολύσεων, αυτές των εργαζομένων στην ΕΡΤ, των επίορκων και των υπαλλήλων των ΝΠΙΔ που θα συγχωνευθούν ή θα κλείσουν. Ωστόσο, η τρόικα εμφανίζεται να μην δέχεται και αυτές τις αιτιάσεις της κυβέρνησης.