Μια στο καρφί και μια στο πέταλο  έχουν την Ελλάδα η ευρωπαίοι εταίροι καθώς από τη μια στην φθινοπωρινή έκθεση προβλέψεων της Κομισιόν βλέπουν ανάπτυξη από την άλλη κάνουν λόγο και για νέα μέτρα. 
 
Σύμφωνα με την έκθεση η ελληνική οικονομία παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης με κύρια χαρακτηριστικά τη σταθερότητα και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, κυρίως λόγω της μεγάλης αύξησης του τουρισμού το καλοκαίρι που μας πέρασε. 
 
Την ίδια ώρα όμως αναφέρει πως το «όποιο δημοσιονομικό κενό εμφανιστεί για το 2014 και 2015 θα καλυφθεί με μέτρα τα οποία θα συζητηθούν κατά την αξιολόγηση που βρίσκεται σε εξέλιξη». 
 
Την ίδια ώρα καθησυχαστικός και αισιόδοξος εμφανίστηκε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν, ως προς την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην τρόικα και τις ελληνικές Αρχές, για το ύψος του δημοσιονομικού κενού το 2013 και την κάλυψη των δημοσιονομικών στόχων.
 
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το θέμα του δημοσιονομικού κενού, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, παρουσιάζοντας τις οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Όλι Ρεν τόνισε:

«Η αξιολόγηση της τρόικας ξεκίνησε μόλις σήμερα. Ας τους αφήσουμε περιθώριο να εργαστούν. Γνωρίζουμε από το παρελθόν ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, όταν αφορούν δημοσιονομικά ζητήματα ή διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δεν είναι ποτέ εύκολες, αλλά θεωρώ ότι αυτήν τη φορά δεν είναι πιο δύσκολες από ό,τι συνήθως. Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε ικανοποιητική λύση, όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό και τους δημοσιονομικούς στόχους».

Σε απόλυτους αριθμούς η Κομισιόν προβλέπει:
 
- Ύφεση 4% για το 2013 (από 4,2% που προέβλεπε την Άνοιξη) και ανάπτυξη 0,6% το 2014 και ισχυρή ανάπτυξη 2,9% το 2015. 
- Ανεργία 27% για φέτος, 26% το 2014 και 24% το 2015. 
- Χρέος 176,2% του ΑΕΠ φέτος (από 175,2% την Άνοιξη), 175,9% (175,2%)  το 2014 και 170,9% το 2015
 
 
Στην έκθεση η Κομισιόν τονίζει πως το πρώτο εξάμηνο του 2013 χαρακτηρίστηκε από τη συνολική άμβλυνση της ύφεσης ενώ υπήρξαν τα πρώτα σημάδια ότι η χώρα έφτασε στον πάτο του κύκλου. Κατά τα τρία τελευταία τρίμηνα, το πραγματικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε με μειούμενο ρυθμό: κατά -5,7% σε ετήσια βάση το τελευταίο τρίμηνο του 2012, κατά -5,6% το πρώτο τρίμηνο του 2013 και κατά -3,8% το δεύτερο τρίμηνο του 2013.
 
Όπως αναφέρεται η τουριστική ανάκαμψη συνέβαλε τα μέγιστα καθώς η Ελλάδα ευνοήθηκε από την αυξημένη ανταγωνιστικότητα έναντι άλλων δημοφιλών τουριστικών προορισμών. 
 
Μετά και την απότομη βελτίωση του β και των οικονομικών δεικτών (ESI, ΡMI, αποδόσεις κρατικών ομολόγων) κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους και παρά την προσωρινή αποδυνάμωσή τους την άνοιξη λόγω των αβεβαιοτήτων ως προς το κυπριακό πρόγραμμα, ο τουρισμός πυροδότησε βελτίωση στο δεύτερο τρίμηνο του 2013 και θα μπορούσε επίσης να στηρίξει «καλή ένδειξη» του ΑΕΠ στο επόμενο τρίμηνο. Μάλιστα όπως σημειώνεται, παρά το γεγονός ότι οι φορολογούμενοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν συσσωρευμένες φορολογικές υποχρεώσεις το τελευταίο τρίμηνο, κάτι που αναμένεται να επιβαρύνει την κατανάλωση, η ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ αναθεωρήθηκε ανοδικά για το 2013 και τώρα προβλέπεται στο -4% (αντί 4,2% του ΑΕΠ).
 
Η αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου και η ταχύτερη απορρόφηση των κονδυλίων από την ΕΕ και την ΕΤΕ μέσω της επανεκκίνησης μεγάλων έργων - όπως η κατασκευή αυτοκινητοδρόμων - αναμένεται να συμβάλει στην άρση των περιορισμών ρευστότητας και να στηρίξει τις επενδύσεις το 2014. Με την καθοδήγηση των εξαγωγών και των επενδύσεων, το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να επεκταθεί το 2014 με ετήσιο ρυθμό 0,6%. Αντιθέτως, η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται ότι θα συνεχίσει να μειώνεται, όπως και το αθροιστικό διαθέσιμο εισόδημα.
 
Το 2015, η ανάκαμψη αναμένεται ότι θα επιταχυνθεί και πως οι επενδύσεις θα γίνουν η κινητήριος δύναμη της οικονομίας. Η ανάκαμψη στην ευρωζώνη, θα πρέπει να στηρίξει την ενίσχυση των εξαγωγών προϊόντων όπως επίσης και τα έσοδα από τη ναυτιλία και τον τουρισμό. Καθώς η κατανάλωση δεν θα αποτελεί πλέον εμπόδιο, η ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ προβλέπεται στο 2,9%.
 
Για την ανεργία επισημαίνει πως θα αγγίξει το 27% το 2013, κυρίως λόγω της υποχώρησης στην αθροιστική ζήτηση. Παρόλα αυτά, όπως τονίζεται, οι μεταρρυθμίσεις στο σκέλος των μισθών έχουν ήδη συνεισφέρει στη μεγάλη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας κόστους, οδηγώντας σε συγκριτικά ισχυρή προβλεπόμενη μείωση της ανεργίας στο 26% το 2014 και το 24% το 2015.
 
Οι τιμές καταναλωτών εκτιμάται ότι θα μειωθούν ήπια κατά 0,8% το 2013 και κατά 0,4% το 2014, αντικατοπτρίζοντας την αδύναμη εγχώρια ζήτηση, τη μείωση του κόστους εργασίας και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για τις αγορές προϊόντων. Καθώς ενισχύεται ο ρυθμός της οικονομικής ανάκαμψης, οι τιμές αναμένεται ότι θα αυξηθούν κατά 0,3% το 2015.
 
Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την έκθεση