Περίεργες διαβουλεύσεις σημειώνονται στο παρασκήνιο μέσω τουρκικής και ισραηλινής εταιρίας που εμπορεύονται το φυσικό αέριο.

Συγκεκριμένα ο τουρκικός όμιλος Zorlu βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την ισραηλινή εταιρία Delek η οποία συμμετέχει στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σκοπός όπως έχει διαρρεύσει είναι να υπάρξει συμφωνία για την κατασκευή αγωγού (!), ο οποίος θα μεταφέρει ισραηλινό φυσικό αέριο, μέσω Κύπρου, στις τουρκικές ακτές. Το επενδυτικό αυτό σχέδιο είναι συνολικής αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αν και κυκλοφορούν αυτές οι πληροφορίες ωστόσο ακούγονται απίστευτες καθώς η κυβέρνηση Ερντογάν έχει δεσμευτεί με δηλώσεις που αποκλείουν κάθε είδους τέτοια σκέψη. Αλλά η δύναμη τους χρήματος και ιδιαίτερα του κέρδους αποδεικνύεται ότι είναι πιο ισχυρή και από οποιαδήποτε πολιτική.

Ο σχεδιασμός αυτός που μεθοδεύεται στο παρασκήνιο αν επιτευχθεί και έρθουν σε συμφωνία οι αυτές εταιρίες , τότε η Τουρκία θα μπορεί να καλύπτει το 20% των αναγκών της σε φυσικό αέριο από την περιοχή, με τις εισαγωγές της να αντιστοιχούν στα 50 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί ακόμα και εντός της ερχόμενης τετραετίας αρχής γενομένης από το 2017.

Τα συνολικά αποθέματα είναι της τάξεως των 120 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικανικής Υπηρεσίας Γεωλογικών Ερευνών (U.S. Geological Survey) και θα οδηγήσουν σε ριζική μείωση της εξάρτησης της Τουρκίας από τη Ρωσία (καλύπτει το 60% των αναγκών τα σε αέριο) και το Ιράν (20%).

Το πρόβλημα για τις δυο εταιρίες – επιχειρηματικούς ομίλους, Delek και Zorlu, είναι προφανώς τα πολιτικά προβλήματα που κυριαρχούν διμερείς σχέσεις Ισραήλ - Τουρκίας, παράλληλα με τη μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Άγκυρα.

Ωστόσο οι ηγεσίες των εταιριών δηλώνουν ότι μπορούν να ξεπεραστούν τα όποια πολιτικά εμπόδια υπάρχουν(!).

Γ.Κοκ.