Έκλεισε, σύμφωνα με πληροφορίες, η διαφορά που χώριζε την κυπριακή κυβέρνηση και την τρόικα στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών.

Στο δείπνο που παρέθεσε χθες το βράδυ ο κύπριος προέδρος Νίκος Αναστασιάδης στους τρεις επικεφαλής της τρόικας, Ντέλια Βελκουλέσκου, Μάρτιν Φέρβεϊ και Ιζαμπέλα Φον Κόπεν Μέρτες, συμφωνήθηκαν, κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα εξής:

- Ψήφιση νόμου - πλαισίου για τις ιδιωτικοποιήσεις μέχρι το τέλος του 2013

- Tοποθέτηση υπηρεσιακών διοικήσεων στους ημικρατικούς οργανισμούς, οι οποίες θα δρομολογήσουν τις ιδιωτικοποιήσεις και τους διεθνείς διαγωνισμούς που θα απαιτηθούν και προκρίνεται η ιδέα, οι θέσεις των προέδρων να πληρωθούν από γενικούς διευθυντές υπουργείων ή ανώτερους κρατικούς υπαλλήλους, ώστε να ασκείται πίεση για την ταχύτερη διεκπεραίωση των διαδικασιών, αλλά και για να αποφευχθεί ο κίνδυνος πολιτικών παρεμβάσεων.

Εντός του 2014 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες ώστε οι ημικρατικοί οργανισμοί να είναι έτοιμοι για ιδιωτικοποίηση.

Το επικαιροποιημένο μνημόνιο πρόκεται να να επικυρωθεί την Πέμπτη σε πολιτικό επίπεδο.

Εντός της ημέρας κλιμάκιο της τρόικας θα έχει συνάντηση με τον κύπριο υπουργό Οικονομικών, με επίκεντρο το θέμα των δαπανών στον τομέα της υγείας.