current views are: 1

6 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση12:50

Ο υπόδικος Αρθούρος Ζερβός συνεχίζει να «ξετινάζει» το ταμείο της ΔΕΗ

Το γεγονός ότι το ταμείο της ΔΕΗ είναι στο «κόκκινο» είναι γνωστό. 

Δημοσίευση 12:50’
αρθρο-newpost

Το γεγονός ότι το ταμείο της ΔΕΗ είναι στο «κόκκινο» είναι γνωστό. 

Το γεγονός ότι το ταμείο της ΔΕΗ είναι στο «κόκκινο» είναι γνωστό. Αυτό όμως που προκαλεί εντύπωση είναι η διαχείριση του υπόδικου Αρθούρου Ζερβού, του ανθρώπου που έχει φέρει την δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού στην κατάσταση που είναι σήμερα και ο οποίος εξακολουθεί με «χαριστικές» αναθέσεις έργων να φορτώνει με νέα βάρη το ήδη ρημαγμένο ταμείο. Η ρευστότητα της ΔΕΗ είναι σχεδόν ανύπαρκτη, ωστόσο ο κ. Ζερβός εξακολουθεί να προωθεί μεγαλεπίβολα έργα τα οποία όπως ισχυρίζεται θα χρηματοδοτήσει η ίδια επιχείρηση

Ταυτόχρονα, η ΔΕΗ έχει να αντιμετωπίσει νέα, μη διαχειρίσιμα -σύμφωνα με παράγοντες της Επιχείρησης- κόστη τα οποία προκύπτουν από σειρά ρυθμιστικών αποφάσεων και επιβαρύνουν με περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ το έτος το ταμείο της Επιχείρησης.  

Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά. Μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) να μην χρηματοδοτήσει το έργο στην Πτολεμαΐδα – για το οποίο όπως έχει γράψει ήδη το newpost.gr έχει παρέμβει εισαγγελέας – παράγοντες της επιχειρήσης έσπευσαν να δηλώσουν πως η απόφαση της ΕΤΕπ δεν επηρεάζει αφού η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη…

Ειδικότερα, ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν μετά από παρέμβαση των περιβαλλοντικών οργανώσεων WWF Ελλάς και Greenpeace ανακοίνωσε ότι η ΕΤΕπ δεν θα χρηματοδοτήσει κατά 18% την κατασκευή νέας λιγνιτικής μονάδας στην Πτολεμαΐδα αφού τα τεχνικά κριτήρια δεν καλύπτονται.

Σύμφωνα με το διευθυντή επικοινωνίας της ΔΕΗ Κίμωνα Στεριώτη, όπως αναφέρει το Euro2day.gr, «η χρηματοδότηση ύψους 739 εκατομμυρίων ευρώ, της 5ης μονάδας έχει εξασφαλισθεί από κοινοπρακτικό σχήμα γερμανικών χρηματοπιστωτικών οργανισμών ΚFW, με την εγγύηση του γερμανικού Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων Euler-Hermes». Υπενθυμίζεται ότι η υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο κατασκευαστική εταιρεία ΤΕΡΝΑ, έγινε στις 9 Μαρτίου φέτος, ενώ η επένδυση, λόγω του μεγέθους και της σημασίας για την εταιρεία, εγκρίθηκε σε έκτακτη γενική συνέλευση μετόχων η οποία συγκλήθηκε στις 29 Μαρτίου.

Υποπρομηθευτές της ΤΕΡΝΑ για τα επιμέρους τμήματα του έργου, είναι η HITACHI POWER EUROPE GmbH, γερμανική θυγατρική της Ιαπωνικής HITACHI η οποία θα κατασκευάσει τον ατμολέβητα και τη μονάδα αποθείωσης καυσαερίων, η ιαπωνική Hitachi που θα κατασκευάσει τον ατμοστρόβιλο και την γεννήτρια και η γερμανική HAMON ENVIRONMENTAL GmbH που θα κατασκευάσει τα ηλεκτροστατικά φίλτρα της τέφρας.

Ωστόσο το έργο έχει προϋπολογισμό 1,4 δισ. ευρω. Η ΔΕΗ, όπως αναφέρει εξασφάλισε τα 739 εκατ. ευρώ αλλά ΔΕΝ αποκαλύπτει από πού θα βρει τα υπόλοιπα 700 εκατ. ευρώ καθώς και τα χρήματα για τις απαλλοτριώσεις και τις μεταφορές οικισμών που ειναι απαραίτητες για την υλοποίηση του έργου. Πως θα καταφέρει μια καταχρεωμένη επιχείρηση με «μηδενικό» ταμείο να δώσει 2 δισ. ευρώ για το εν λόγω έργο; 

Την ίδια ώρα μια σειρά ρυθμιστικών αποφάσεων έχει επιφέρει ήδη σοβαρά πλήγματα στα οικονομικά της επιχείρησης, με αμφίβολο το αν θα καταφέρει να ανταπεξέλθει.

Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ φέτος θα επιβαρυνθεί με 120 εκατ. ευρώ ετησίως από την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού για τις πληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ που ψηφίστηκε πρόσφατα και ήδη εφαρμόζεται. Επίσης, θα επιβαρυνθεί με 180 εκατ. ευρώ ετησίως από την τροποποίηση των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ) που εφαρμόζεται από το καλοκαίρι, ενώ από το «κανόνι» των Energa και Hellas Power, θα επιβαρυνθεί με ένα ποσό 96 εκατ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να αποδώσει στον ΛΑΓΗΕ. Εάν μάλιστα εφαρμοστεί και η αντίστοιχη απόρριψη των συμψηφισμών, πάλι με τον ΛΑΓΗΕ, που αφορούν τα φωτοβολταϊκά στέγης, τότε η ΔΕΗ θα πρέπει να δώσει στον ΛΑΓΗΕ 140 εκατ. ευρώ επιπλέον. 

Τέλος, η πρόσφατη απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου σε σχέση με την τιμολόγηση του ρεύματος προς την «Αλουμίνιον της Ελλάδος» που καθόρισε την τιμή στα 40,7 ευρώ η μεγαβατώρα με αναδρομική ισχύ από 1ης/7/2010. Από την εφαρμογή της απόφασης αυτής η ΔΕΗ θα βάλει στα ταμεία της περίπου 60 εκατ. το χρόνο λιγότερα απ΄ότι υπολόγιζε. Πρέπει να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο θα πρέπει επίσης η επιχείρηση να επιστρέψει στο Δημόσιο ποσό ύψους 65 εκατ. ευρώ που έλαβε τον Αύγουστο ως προκαταβολή έναντι συμψηφισμού ανεξόφλητων οφειλών.

Από τα παραπάνω προκύπτουν έυλογα ερωτήματα για το πως η ΔΕΗ θα καταφέρει να υλοποιήσει το έργο στην Πτολεμαΐδα. Ποιος είναι ο χρηματοδότης του έργου γιατί από τα στοιχεία προκύπτει ότι η ΔΕΗ δεν διαθέτει τα αναγκαία κεφάλαια. Τι γίνεται με την εισαγγελική παρέμβαση;  Για ποιον λόγο ο Αρθούρος Ζερβός παραμένει στη θέση του;


σχετικα αρθρα