Η Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε σήμερα μια έρευνα για το πακέτο κρατικών ενισχύσεων ύψους 804 εκατ. ζλότι (περίπου 192 εκατ. ευρώ) το οποίο χορήγησαν οι αρχές στη Βαρσοβία για να διασωθεί η κρατική αεροπορική εταιρεία της Πολωνίας LOT, το οποίο υπάρχει η ανησυχία ότι παραβίασε τους κανόνες της για την κρατική βοήθεια.

Η LOT αντιμετωπίζει όλο και πιο σοβαρές οικονομικές δυσκολίες επί πέντε χρόνια: καταγράφει ζημίες κάθε οικονομικό έτος μετά το 2008, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τον Μάιο, η Επιτροπή είχε εγκρίνει προσωρινά τον κρατικό δανεισμό της με 400 εκατ. ζλότι, υπό τον όρο ότι η διοίκηση της LOT θα παρουσίαζε ένα σχέδιο για την επάνοδό της στην κερδοφορία.

Το συνολικό πακέτο των 804 εκατ. ζλότι έχει στόχο την αναδιάρθρωση της LOT. Για να μπορεί να υπαχθεί στους κανόνες που διέπουν τις κρατικές ενισχύσεις στην ΕΕ η αεροπορική εταιρεία πρέπει εν μέρει τουλάχιστον να παρουσιάσει στοιχεία ικανά να δείξουν πως το ποσό αυτό θα της επιτρέψει να γίνει ξανά βιώσιμη χωρίς περαιτέρω δημόσια χρηματοδότηση.

Όμως η Κομισιόν εξέφρασε σήμερα την ανησυχία ότι οι «προβλέψεις για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα (της LOT) μπορεί να μην είναι ρεαλιστικές» και ότι η εταιρεία ενδέχεται να μην κάνει αρκετά για να αντισταθμίσει το αθέμιτο πλεονέκτημα το οποίο της εξασφαλίζει η κρατική αυτή ενίσχυση. Επίσης, αμφισβήτησε εάν και κατά πόσον η LOT θα έπρεπε να συνεισφέρει η ίδια περισσότερα στο πακέτο για την στήριξή της.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε επίσης ότι πρόκειται να ερευνήσει εάν και κατά πόσον η LOT είχε προηγουμένως ενισχυθεί οικονομικά από τα κρατικά αεροδρόμια της Πολωνίας, κάτι το οποίο εάν ισχύει θα της στερήσει την δυνατότητα να λάβει περαιτέρω επιχορήγηση.
Οι κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ επιτρέπουν σε επιχειρήσεις να λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση για την αναδιάρθρωσή τους μία φορά κάθε δεκαετία.