Οι προσδοκίες που γεννούν οι οικονομικές προοπτικές στην Ευρωζώνη βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, παρατηρεί το ινστιτούτο Ifo του Μονάχου, σχολιάζοντας τα πορίσματά του για το οικονομικό κλίμα.

«Το θετικό αποτέλεσμα προκύπτει κυρίως από τις καλές ειδήσεις που έρχονται από τη Γερμανία, η οποία, ως μεγαλύτερη χώρα της Ευρωζώνης έχει μεγάλο βάρος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του γερμανικού ινστιτούτου Χανς-Βέρνερ Ζιν

Ο γερμανός οικονομολόγος προειδοποιεί παράλληλα ότι «ενισχύθηκε το οικονομικό χάσμα μεταξύ του ευρωπαϊκού Βορρά και του Νότου».

Το βαρόμετρο του Ifo για το τέταρτο τρίμηνο, που κινήθηκε στις 114,7 μονάδες, διαμορφώθηκε για πρώτη φορά από το 2011 σε επίπεδα άνω του μακροπρόθεσμου μέσου όρου του, ωστόσο ο Χανς-Βέρνερ Ζιν αναφερόμενος στην έρευνα του ινστιτούτου προειδοποιεί: «Μολονότι έχει κάπως βελτιωθεί η κατάσταση στην ευρωζώνη, ακόμη χαρακτηρίζεται μη ευνοϊκή».

Ο γερμανός οικονομολόγος αναφέρεται στις απαντήσεις των 285 ειδικών που συμμετείχαν στην έρευνα και οι οποίοι παραπέμπουν στην υψηλή ανεργία, στα δημοσιονομικά ελλείμματα και στη μειωμένη ζήτηση που προκαλούν μεγάλα προβλήματα σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης.

Όπως αναφέρει, η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο δεν άλλαξε σχεδόν καθόλου το καλοκαιρινό τρίμηνο, παραμένοντας σε «επίπεδο κρίσης». Στην Ιρλανδία, τη Σλοβενία και την Ολλανδία σημειώθηκε επιδείνωση των οικονομικών δεικτών.

Μικρή βελτίωση σημείωσαν οι αξιολογήσεις για το Βέλγιο, τη Φιλανδία και τη Γαλλία, ωστόσο και αυτές εξακολουθούν να κινούνται στο επίπεδο μιας αδύναμης οικονομικής συγκυρίας.

Μόνο για τη Γερμανία και την Εσθονία πιστοποιούν οι ειδικοί μια «ικανοποιητική έως καλή οικονομική κατάσταση», υπογραμμίζει ο Χανς-Βέρνερ Ζιν.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη άνοιξη, η Ευρωζώνη κατάφερε με έναν χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης να βγει από την ύφεση, ωστόσο, η οικονομία δεν έχει καταφέρει ακόμη να ανακάμψει αισθητά.