Απαράδεκτες και απορριπτέες χαρακτήρισε τις «σκέψεις» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την επιβολή ενός αναγκαστικού τέλους ύψους 10% στις καταθέσεις αλλά και γενικότερα σε κατόχους περιουσίας, προς μείωση του δημόσιου χρέους στην Ευρώπη, ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι.

Προειδοποιώντας σε αυστηρό τόνο να μην τεθούν με τον τρόπο αυτό σε αβεβαιότητα αποταμιευτές και καταθέτες, ο κ. Νοβότνι επισήμανε σε δηλώσεις του στη Βιέννη πως τέτοιες αναγκαστικές εισφορές, όπως τέθηκαν σε συζήτηση από το ΔΝΤ, αποτελούν οικονομικοπολιτικά εργαλεία που είχαν κάποια σημασία σε περίοδο πολέμου ή σε μεταπολεμική εποχή, όμως στη σημερινή κατάσταση στις βιομηχανικές χώρες μια τέτοια προοπτική είναι απαράδεκτη και πρέπει να απορριφθεί κατηγορηματικά.

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΚΤ, απλά και μόνο μια σοβαρή συζήτηση για μια «μερική κατάσχεση» θα οδηγούσε αμέσως τους καταθέτες σε απόσυρση των χρημάτων τους από τους τραπεζικούς λογαριασμούς και αυτό τη στιγμή που πολλές τράπεζες χρηματοδοτούν το δανειοδοτικό τους τομέα σε μεγάλο βαθμό από τις καταθέσεις.

Διευθυντές αυστριακών τραπεζών ζητούν να σταματήσει άμεσα η όλη συζήτηση που προκλήθηκε από το ΔΝΤ, ώστε να μην επικρατήσει αβεβαιότητα στους καταθέτες, ενώ οι ίδιοι επισημαίνουν πως αποταμιευμένο κεφάλαιο αποτελεί ιδιοκτησία των αποταμιευτών και πρέπει να είναι εξασφαλισμένο, διότι σε διαφορετική περίπτωση οι Αυστριακοί πολίτες θα κάνουν ανάληψη των καταθέσεών τους.

Από πλευράς των αυστριακών πολιτικών κομμάτων, το έως τώρα κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και το Κόμμα των Πρασίνων της αντιπολίτευσης τάσσονται κατ' αρχήν υπέρ της φορολόγησης της μεγάλης περιουσίας για την αντιμετώπιση κρίσεων, ζητώντας ταυτόχρονα την εξαίρεση των μικροκαταθετών από μια τέτοια ρύθμιση.