Ελαφρώς πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές, εν αναμονή της σημερινής συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αλλά και μιας σειράς σημαντικών οικονομικών στοιχείων από τις ΗΠΑ.

Η ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και μια αιφνιδιαστική μείωσή τους μετά τα αδύναμα στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν επίσης τα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ, που θα δοθούν στη δημοσιότητα εντός της ημέρας, αλλά και τα αυριανά στοιχεία για τα μισθολόγια στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο.

Λίγα λεπτά μετά την έναρξη των συναλλαγών, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχωρεί κατά 0,1% στις 1.294,83 μονάδες, έχοντας σκαρφαλώσει σε νέο υψηλό πενταετίας στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης. Μέχρι στιγμής φέτος, ο δείκτης έχει ενισχυθεί κατά 14%.

«Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η χαλαρή παγκόσμια νομισματική πολιτική θα συνεχιστεί τουλάχιστον για άλλον ένα χρόνο», σχολίασε οικονομολόγος της KBC.

Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, το πρόγραμμα της ημέρας είναι βαρύ, καθώς σχεδόν 200 ευρωπαϊκές εταιρείες ανακοινώνουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα. Νωρίτερα, η Commerzbank ανακοίνωσε αύξηση των τριμηνιαίων κερδών κατά 15%, με αποτέλεσμα η μετοχή της να ενισχύεται σε ποσοστό άνω του 6% κατά την έναρξη των συναλλαγών.