current views are: 1

7 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση12:59

Αιφνιδιαστική μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ στο ιστορικό 0,25%

Τη μείωση του βασικού της επιτοκίου αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε μια κίνηση-έκπληξη, που αιφνιδίασε τις αγορές, ως μέτρο αντιμετώπισης της αύξησης του αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη.

 

Δημοσίευση 12:59’
αρθρο-newpost

Τη μείωση του βασικού της επιτοκίου αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε μια κίνηση-έκπληξη, που αιφνιδίασε τις αγορές, ως μέτρο αντιμετώπισης της αύξησης του αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη.

 

Τη μείωση του βασικού της επιτοκίου αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε μια κίνηση-έκπληξη, που αιφνιδίασε τις αγορές, ως μέτρο αντιμετώπισης της αύξησης του αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το 23μελές Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής:

-Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος θα μειωθεί κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,25%. Το νέο επιτόκιο θα τεθεί σε ισχύ με την πράξη που πρόκειται να διακανονιστεί στις 13 Νοεμβρίου 2013.

-Το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα μειωθεί κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,75%. Το νέο επιτόκιο θα τεθεί σε ισχύ στις 13 Νοεμβρίου 2013.

-Το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνει αμετάβλητο στο 0,00%.

Οι «εξηγήσεις» Ντράγκι

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι στη συνέντευξη τύπου αμέσως μετά τις ανακοινώσεις της Τράπεζας εξήγησε ότι «υπάρχει η πιθανότητα για μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού» επισημαίνοντας ότι «οι αποφάσεις για τα επιτόκια είναι συμβατές με τις κατευθυντήριες γραμμές».

Παράλληλα, μίλησε για «υποτονική δυναμική  των νομισματικών και πιστωτικών μεγεθών», προαναγγέλλοντας ότι «η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής θα παραμείνει διευκολυντική».

«Οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να εγκαταλείψουν τις μεταρρυθμίσεις» τόνισε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να περιοριστεί περαιτέρω ο κατακερματισμός των πιστωτικών αγορών» διαπιστώνοντας σημαντική πρόοδο στη βελτίωση της χρηματοδότησης των τραπεζών.

Ο Μάριο Ντράγκι ανέφερε ότι «η ανάκαμψη στην ευρωζώνη παραμένει αδύναμη και εύθραυστη» λέγοντας όμως ότι η ΕΚΤ έχει στη διάθεση της τα εργαλεία για να τη στηρίξει.

«H σημερινή απόφαση για τη μείωση των επιτοκίων θα στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «εξετάζουμε όλα στα εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας για τη στήριξη της οικονομίας».

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ επισήμανε ότι «η ανάκαμψη της οικονομίας συνεχίζεται με αργό ρυθμό» και ότι «η βελτίωση των αγορών θα μεταφερθεί σταδιακά στην πραγματική οικονομία».

Απόφαση – έκπληξη

Το ποσοστό αυτό αποτελεί ιστορικό χαμηλό για το επιτόκιο της ΕΚΤ και δεν αναμενόταν τουλάχιστον μέχρι το Δεκέμβριο όταν και θα ανακοινωθούν οι νέες προβλέψεις για τη νομισματική ένωση.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 0,7% τον Οκτώβριο, χαμηλότερα από το 1,1% του Σεπτεμβρίου. Η απότομη αυτή μείωση διαμορφώνει το ποσοστό στο χαμηλότερο της τελευταίας τετραετίας, με τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να είναι ένα ποσοστό λίγο κάτω από το 2%. Η ανησυχία στη νομισματική ένωση είναι, πλέον, έκδηλη, αφού αναμενόταν το ποσοστό του πληθωρισμού να παραμείνει στο 1,1%.

Το πρόβλημα φυσικά, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, δεν θα λυθεί με τη συγκεκριμένη κίνηση, αφού τα πραγματικά επιτόκια θα ωθηθούν προς τα πάνω, όμως, η κίνηση νομισματικής χαλάρωσης αποσκοπεί στο να αντιμετωπιστεί εκτός από τον αποπληθωρισμό (εξαιτίας της πτώσης των τιμών στον ευρωπαϊκό Νότο) η συνεχιζόμενη υψηλή ανεργία στην ευρωζώνη κα ιτην αδυναμία αποφασιστική ανάκαμψης.

Λίγο πριν από την ανακοίνωση το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό επτά εβδομάδων έναντι του δολαρίου.

 


σχετικα αρθρα