current views are: 1

7 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση13:32

Θετική η αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος από την τρόικα

Την αίσια κατάληξη και της δεύτερης αξιολόγησης του κυπριακού προγράμματος στήριξης από την τρόικα, ανακοίνωσε ο κύπριος υπουργός οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης. 

Δημοσίευση 13:32’
αρθρο-newpost

Την αίσια κατάληξη και της δεύτερης αξιολόγησης του κυπριακού προγράμματος στήριξης από την τρόικα, ανακοίνωσε ο κύπριος υπουργός οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης. 

Την αίσια κατάληξη και της δεύτερης αξιολόγησης του κυπριακού προγράμματος στήριξης από την τρόικα, ανακοίνωσε ο κύπριος υπουργός οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης. Ωστόσο, έκανε σαφές ότι προϋπόθεση για τη λήψη της επόμενης δόσης είναι το πλάνο των ιδιωτικοποιήσεων. Είπε ότι «έχει εξασφαλιστεί κάποιος επιπρόσθετος χρόνος πριν από την εκταμίευση της επόμενης δόσης για να προχωρήσει η Κύπρος και να οριστικοποιήσει τις αποφάσεις σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις». 

«Η πολιτική απόφαση, αντί να ληφθεί για τον Νοέμβριο, έχει μετατεθεί για τον επόμενο ένα, ενάμιση μήνα και, πριν την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 180 εκατ. ευρώ στο τέλος του χρόνου», είπε ο υπουργός. Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι έχει επιβεβαιωθεί ότι η κυπριακή οικονομία έχει αντοχές και προοπτικές. 

Σημείωσε τη «σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα, καθώς όλες οι τράπεζες επαρκώς κεφαλαιαοποιημένες και τα προγράμματα αναδιάρθρωσης προχωρούν κανονικά». 

Ο Κύπριος υπουργός δήλωσε ότι τα «δημοσιονομικά παραμένουν υπό έλεγχο» και ο δημοσιονομικός σχεδιασμός κρίθηκε ως ικανοποιητικός. Επιβεβαιώνεται η ανάγκη της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της υιοθέτησης προσεκτικών και ρεαλιστικών εκτιμήσεων, πρόσθεσε. 

Ανέφερε επίσης ότι οι «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προχωρούν κανονικά». «Παρά την πρόοδο που σημειώθηκε οι δυσκολίες και τα προβλήματα παραμένουν και η κυβέρνηση δεν προτίθεται πρόωρα να πανηγυρίσει», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης. 

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι οι μακροοικονομικές προβλέψεις θα αναθεωρηθούν. Έκανε λόγο για πιο χαμηλή ύφεση φέτος και ελαφρώς μεγαλύτερη του χρόνου, χωρίς να αλλάζουν όμως οι δημοσιονομικοί σχεδιασμοί και να χρειάζονται νέα μέτρα.