Δώρο σε εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες και επιχειρήσεις έκανε χθες ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, καθώς ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ στο νέο ιστορικό χαμηλό επίπεδο τού 0,25%.

Η κίνηση Ντράγκι δίνει ανάσα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που θα δουν άμεσα το κόστος των δανείων τους να μειώνεται, ενώ ταυτόχρονα θα λειτουργήσει ως καταλύτης στην αισθμαίνουσα ανάπτυξη της ευρωζώνης. 

Οι πρώτοι και άμεσα κερδισμένοι από τη χθεσινή νέα μείωση είναι όσοι έχουν δάνειο, στεγαστικό ή καταναλωτικό, το επιτόκιο του οποίου εξαρτάται από την ΕΚΤ

Σε αυτή την περίπτωση η ελάφρυνση είναι άμεση: για ένα μέσο δάνειο 150.000 ευρώ και διάρκειας 25 ετών μεταφράζεται σε πτώση της μηνιαίας δόσης κατά περίπου 20 ευρώ.

Το όφελος ανεβαίνει όσο μεγαλώνει το ύψος του δανείου αλλά και το χρονικό διάστηµα της αποπληρωμής, ενώ λειτουργεί αθροιστικά στην περίπτωση που υπάρχουν χρέη σε καταναλωτικά δάνεια ή πιστωτικές κάρτες επίσης με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Παράλληλα και πέρα από τα δάνεια που εξαρτώνται άμεσα από την ΕΚΤ, η μείωση των επιτοκίων του ευρώ συμπαρασύρει προς τα κάτω και το διατραπεζικό επιτόκιο Euribor. Κατ' αυτό τον τρόπο μειώνει τις δόσεις και για τα υπόλοιπα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο που εξαρτώνται από το κόστος του χρήματος στη διατραπεζική αγορά.

Κερδισμένοι βγαίνουν και οι νέοι δανειολήπτες, αφού ανεξάρτητα από την επιλογή που θα κάνουν ωφελούνται από την πρώτη μέρα από το χαμηλό κόστος χρήματος, ενώ στον αντίποδα όσοι έχουν κλειδώσει σταθερά επιτόκια και θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τη λήξη τους για να επαναπροσδιορίσουν τη δόση με τα νέα δεδομένα.

Σε δεύτερη φάση μέσα στις επόμενες ημέρες, όπως αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αναμένεται να μειώσουν τα επιτόκιά τους και στην επιχειρηματική πίστη κατά τουλάχιστον 0,25%.

Η κίνηση αυτή μεταφράζεται σε ανάσα για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που ασφυκτιούν τα τελευταία χρόνια από το υψηλό κόστος δανεισμού. 

Αλλά και οι ίδιες οι ελληνικές τράπεζες βγαίνουν κερδισμένες από την εποχή του φθηνού χρήματος, μιας και αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ η οποία πλέον  κοστίζει λιγότερο, αφού πληρώνουν τόκους σύμφωνα με το βασικό επιτόκιο ευρώ. Με δεδομένο ότι έχουν αντλήσει ρευστότητα περίπου 73 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ και τον ELA, το όφελος από τη μείωση του επιτοκίου υπολογίζεται περίπου 182,5 εκατ. σε ετήσια βάση.

Στον αντίποδα, χαμένοι είναι οι καταθέτες, καθώς τα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις αναμένεται να πέσουν χαμηλότερα από τα ήδη μειωμένα σημερινά επίπεδα. Πλέον μετά τη χθεσινή μείωση υπάρχει η εκτίμηση ότι οι καταθέσεις θα έχουν «άτυπο πλαφόν» στα επίπεδα του 2,75 με 2,5%.

Αναλυτικά παραδείγματα για τα δάνεια:

- Για δάνειο ύψους 100.000 ευρώ με χρόνο αποπληρωμής τα 15 έτη, η μηνιαία δόση ήταν στα 715 ευρώ. Τώρα διαμορφώνεται στα 702 ευρώ. Το κέρδος για το δανειολήπτη φτάνει τα 13 ευρώ το μήνα και 156 ευρώ το χρόνο.

- Για δάνειο ύψους 150.000 ευρώ με χρόνο αποπληρωμής τα 20 έτη, η μηνιαία δόση από τα 870 ευρώ διαμορφώνεται στα 851. Το κέρδος για το δανειολήπτη φτάνει τα 19 ευρώ το μήνα και 228 ευρώ το χρόνο.

- Για δάνειο ύψους 175.000 ευρώ με χρόνο αποπληρωμής τα 25 έτη, η μηνιαία δόση από τα 876 ευρώ διαμορφώνεται στα 853. Το κέρδος για το δανειολήπτη φτάνει τα 23 ευρώ το μήνα και 276 ευρώ το χρόνο.

- Για δάνειο ύψους 200.000 ευρώ με χρόνο αποπληρωμής τα 30 έτη, η μηνιαία δόση από τα 898 ευρώ διαμορφώνεται στα 870,7. Το κέρδος για το δανειολήπτη φτάνει τα 27,5 ευρώ το μήνα και 330 ευρώ το χρόνο.

- Για δάνειο ύψους 250.000 ευρώ με χρόνο αποπληρωμής τα 35 έτη, η μηνιαία δόση από τα 1.033 ευρώ διαμορφώνεται στα 997. Το κέρδος για το δανειολήπτη φτάνει τα 36 ευρώ το μήνα και 432 ευρώ το χρόνο.