Με μια πρωτοφανή στα χρονικά απόφαση η ΔΕΗ ανακοίνωσε την διακοπή πώλησης ρεύματος στην εταιρεία Αλουμίνιον της Ελλάδος, αγνοώντας επιδεικτικά την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου που την υποχρεώνει να πωλεί ρεύμα στην Αλουμίνιο σε φθηνότερη τιμή από ότι θα ήθελε. Σε μία προσπάθεια, αν όχι εκφοβισμού, όσων τολμούν να διεκδικήσουν νόμιμα ανταγωνιστικότερες τιμές, η διοίκηση της ΔΕΗ προσπαθεί για ακόμη μια φορά να φανεί υπεράνω οργάνων και δικαστηρίων στα οποία η ίδια προσέφυγε! 

Προπάντων όμως αγνοεί το ρόλο της ως μοναδικού εκμεταλλευτή του λιγνίτη, τα πλεονεκτήματα του οποίου θα πρέπει να διαχέονται προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας, όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, όπου οι τιμές ηλεκτρικού για τη βιομηχανία είναι πολύ χαμηλότερες από ότι στην Ελλάδα. 

Την ώρα που η κυβέρνηση έχει αναλάβει πρωτοβουλίες, για τη μείωση του ενεργειακού κόστους της εγχώριας βιομηχανίας, η ΔΕΗ σε μία επίδειξη δύναμης ισχύος ουσιαστικά εκβίαζει τους πελάτες της να αγοράζουν στην τιμή που αυτή θέλει αλλιώς τους... κλείνει.

Ζερβός: Η απόφαση είναι άδικη και θα προσφύγουμε στην ΕΕ

Το Διαιτητικό Δικαστήριο απεφάνθη λαμβάνοντας υπόψιν του ότι το εργοστάσιο λειτουργεί με σταθερό φορτίο όλες τις ώρες του εικοσιτετράωρου και επτά μέρες την εβδομάδα, θα πρέπει να τιμολογείται με βάση το κόστος που εμφανίζει η ΔΕΗ για την παραγωγή ηλεκτρισμού από λιγνιτικά εργοστάσια (37,34 ευρώ) συν το κόστος που αντιστοιχεί στην Αλουμίνιο έναντι των ποσών που καταβάλλει η ΔΕΗ στους άλλους παραγωγούς για Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος δηλαδή συνολικά 40,7 ευρώ οι 1.000 κιλοβατώρες.

Ωστόσο ο κ. Ζερβός μιλώντας σήμερα σε ημερίδα του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών ΔΕΗ χαρακτήρισε την απόφαση της διαιτησίας ως άδικη και ανακοίνωσε την προσφυγή της ΔΕΗ στις αρχές Ανταγωνισμού της ΕΕ για παράνομη κρατική ενίσχυση! Μάλιστα όπως είπε χαρακτηριστικά «η ΔΕΗ θα αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα έργαλεία που έχει για να διαφυλάξει την ίδια την Επιχείρηση αλλά και τους καταναλωτές και το ίδιο το κράτος αφού ουσιαστικά αυτοί βλάπτονται από τις απώλειες ύψους 109 εκατ. ευρώ που προκαλεί αυτή η απόφαση».

Παράλληλα ο κ. Ζερβός αν και όπως είπε ότι δεν θα κάνει «ανταρτοπόλεμο» στην ουσία αυτό κάνει, αφού πήρε θέση «μάχης» απέναντι σε όσες βιομηχανίες τολμήσουν να αξιοποιήσουν και αυτές με τη σειρά τους, κοστολογικά στοιχεία. 

«Θα καταφύγουμε στις αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ για παράνομη κρατική ενίσχυση. Θεωρούμε πως η απόφαση είναι σκανδαλώδης και απαράδεκτη, αλλά ωστόσο θα εφαρμόσουμε τη νομιμότητα.  Δεν θα κάνουμε «ανταρτοπόλεμο», αλλά παράλληλα θα αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που είναι διαθέσιμα για να διαφυλάξουμε την ίδια τη ΔΕΗ, τους καταναλωτές, αλλά και το Κράτος, αφού αυτοί ουσιαστικά βλάπτονται από τις απώλειες ύψους 109 εκατομμυρίων  ευρώ που προκαλεί αυτή η απόφαση στη ΔΕΗ» είπε ο κ. Ζερβός.

Μυτιληναίος: «Η απόφαση της ΔΕΗ καταλύει τη συνταγματική νομιμότητα»

Από την πλευρά του ο όμιλος Μυτιληναίου σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα αναφέρει ότι η ΔΕΗ με την απόφαση καταγγελίας της σύμβασης με την ΑτΕ παραβιάζει ευθέως τη διαιτητική απόφαση, τον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας σε Πελάτες, καταλύει τη συνταγματική νομιμότητα και τους θεσμούς και δεν είναι δυνατόν να γίνει ανεκτή σε κράτος δικαίου.

«Η Αλουμίνιον και η ΔΕΗ επέλεξαν από κοινού την προσφυγή στη Μόνιμη Διαιτησία στη ΡΑΕ (άρθρο 37 του ν. 4001/2011) για τη διαμόρφωση των όρων της Σύμβασης Προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας της Αλουμίνιον από τη ΔΕΗ. Σύμφωνα με το Συνυποσχετικό Προσφυγής στη Μόνιμη Διαιτησία που υπέγραψαν οι δύο εταιρείες το αντικείμενο της διαιτησίας ήταν η επικαιροποίηση των όρων της συμβατικής σχέσης και ο καθορισμός δίκαιου και εύλογου τιμήματος, το οποίο «αφενός να ανταποκρίνεται στα χαρακτηριστικά κατανάλωσης της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ και αφετέρου να καλύπτει τουλάχιστον το κόστος της ΔΕΗ». Οι διαιτητές και ο επιδιαιτητής ορίστηκαν με απόλυτη συμφωνία των δύο εταιρειών με κριτήριο το επιστημονικό κύρος και τις εξειδικευμένες γνώσεις στο αντικείμενο.

Μετά από μία διαδικασία που διήρκησε άνω των 18 μηνών, κατά την οποία προσκομίστηκαν μελέτες και γνωμοδοτήσεις από ακαδημαϊκούς και διεθνείς οίκους συμβούλων εγνωσμένου κύρους, το συλλογικό Διαιτητικό όργανο για πρώτη φορά εξέτασε το πραγματικό κόστος της ΔΕΗ για την εξυπηρέτηση του φορτίου κατανάλωσης της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ και αποφάσισε τεκμηριωμένα ότι η ΔΕΗ υποχρεούται να προμηθεύει με ρεύμα την Αλουμίνιον με τίμημα 40,7¤/MWh για το σύνολο της ετήσιας κατανάλωσης της Αλουμίνιον, μη συμπεριλαμβανομένων του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ/ΕΤΜΕΑΡ, ΕΦΚ και ΔΕΤΕ. Το εν λόγω τίμημα ισχύει για το διάστημα από 1.7.2010 έως 31.12.2013.

Η μη συμμόρφωση της ΔΕΗ με την ως άνω Διαιτητική Απόφαση, ειδικά λαμβανομένης υπόψη της υπερδεσπόζουσας θέσης αυτής στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, και κατά μείζονα λόγο η καταγγελία της σύμβασης, παραβιάζει ευθέως τη διαιτητική απόφαση, τον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας σε Πελάτες, καταλύει τη συνταγματική νομιμότητα και τους θεσμούς και δεν είναι δυνατόν να γίνει ανεκτή σε κράτος δικαίου».

Τέλος, να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής από πλευράς του υπουργείου Περιβάλλοντος δεν έχει υπάρξει παρέμβαση στο ζήτημα, κάτι που όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, θα πρέπει να γίνει άμεσα. Αναμένουμε.

ΑΓΓ. ΚΙΛ.