Στις προσπάθειες και στις πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναληφθούν, προκειμένου η χώρα μας να έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει υπηρεσίες κρουαζιέρας όλο το χρόνο, αναφέρθηκε στην ομιλία του μέσω skype, στο συνέδριο «Ελληνικοί Λιμένες Κρουαζιέρας», που διοργάνωσε ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου στη Κρήτη από κοινού με το υπουργείο Ναυτιλίας, ο αρμόδιος υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Σημειώνεται, ότι ο υπουργός Ναυτιλίας, αναγκάστηκε να αναβάλει εκτάκτως την προγραμματισμένη σημερινή επίσκεψή του στην Κρήτη, λόγω της ταυτόχρονης διεξαγωγής συζήτησης στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης, από την Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε, ότι τα στοιχεία του Οκτωβρίου δείχνουν μια σημαντική αύξηση του homeporting στη χώρα μας και ότι μας δίνεται η δυνατότητα να παρέχουμε υπηρεσίες Κρουαζιέρας όλο το χρόνο, διαμορφώνοντας διαφορετικά δρομολόγια που έχουν σχέση με αρχαιολογικούς, τουριστικούς χώρους και με πόλεις που μπορεί να είναι φιλόξενες ιδιαίτερα το χειμώνα.

Ανακοίνωσε δε, ότι το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, μέσα από την αναδιοργάνωσή του αλλά και μέσα από νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα πάρει το αμέσως επόμενο διάστημα για τη διευκόλυνση των λιμενικών έργων, θα βρίσκεται στο πλευρό -όπως υπήρξε μέχρι σήμερα - όλων των λιμανιών της χώρας.

Ανέφερε ως παράδειγμα το λιμάνι του Ναυπλίου, όπου μέχρι και τώρα δεν μπορεί να φιλοξενήσει κανένα κρουαζιερόπλοιο. Δήλωσε, ότι η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει, μέσω ΕΣΠΑ, να επεκτείνει και να βελτιώσει το συγκεκριμένο λιμάνι, για να μπορέσει να φιλοξενήσει Κρουαζιέρα και χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα μας, να μπορέσει να επεκτείνει την τουριστική περίοδo.

«Πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας, ότι η κρουαζιέρα εξαρτάται από τις υποδομές, από το σύνολο των υπηρεσιών μας, εξαρτάται, επίσης, από τον τρόπο με τον οποίο οι αρχαιολογικοί - τουριστικοί χώροι δέχονται τους τουρίστες. Εξαρτάται όμως, επιπρόσθετα και από το διεθνές περιβάλλον.

Είναι γεγονός, ότι η αναστάτωση η οποία επικρατεί στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, έχει οδηγήσει τις εταιρείες στο να μειώσουν τις προσεγγίσεις τους στην ευρύτερη περιοχή», δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε, ότι στόχος του υπουργείου, που είναι σε διαρκή συνεργασία με όλους τους Οργανισμούς Λιμένων, είναι «να διατηρήσει τον ίδιο περίπου αριθμό κρουαζιεροπλοίων και για την επόμενη χρονιά».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε και στο έργο επέκτασης της νότιας πλευράς του Επιβατηγού Λιμένα Πειραιά, με την ολοκλήρωση του οποίου το λιμάνι του Πειραιά, θα καταστεί ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια Κρουαζιέρας στη Μεσόγειο.