«Συνεχίστε στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και μην περιμένετε αναδιάρθρωση ή κούρεμα χρέους», ήταν το μήνυμα του Υβ Μερς μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Όπως τόνισε το ανώτατο στέλεχος της ΕΚΤ την Παρασκευή, οι οδοί αναδιάρθρωσης ή «κουρέματος» του χρέους συνιστούν μεν «πολιτικά ελκυστικές επιλογές», αλλά είναι πρακτικές που «σε καμία περίπτωση [...] δεν αποτελούν βιώσιμες επιλογές για τη χαλάρωση των χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων» ενός κράτους.

«Τέτοιου είδους πρακτικές υιοθετούνται μόνο σε περιπτώσεις έσχατης ανάγκης», συνέχισε ο κ. Μερς, και προσέθεσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα «σταυροδρόμι», από τη μία πλευρά ενώπιον του δρόμου των «δύσκολων επιλογών», και από την άλλη μπροστά στο δρόμο των «εύκολων απαντήσεων», που περιλαμβάνει «ψευδείς εναλλακτικές επιλογές, όπως οι επαναλαμβανόμενες προτάσεις για αναδιάρθρωση του χρέους».

Ο κ. Μερς επικρότησε τις επιτυχίες της ελληνικής κυβέρνησης στα μέτωπα της «ιστορικών διαστάσεων» δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και των «των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», υπογραμμίζοντας τη συμβολή του ελληνικού λαού στο να διαψευστούν οι Κασσάνδρες που έκαναν λόγο για έξοδο της Αθήνας από την ευρωζώνη.

Υπογράμμισε ότι « η διαδικασία αποκατάστασης της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών και της ανάπτυξης στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί – ούτε έχει ακόμη διασφαλιστεί η πρόοδος», προειδοποιώντας ότι αν οι Αρχές «δεν αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις εναπομένουσες προκλήσεις, τότε θέτουν σε κίνδυνο ό,τι έχει ήδη επιτευχθεί».

H Ελλάδα πρόσθεσε ο κ. Μερς δεν έχει διασφαλίσει τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος για τα 2014-2016, γεγονός που «σημαίνει ότι η δημοσιονομική εξυγίανση πρέπει να συνεχιστεί», ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στην «υστέρηση των οφελών από τη μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης» και την «ελλιπή είσπραξη των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης».