Με μια «τρύπα» στον προϋπολογισμό της ύψους έως και 40 δισεκατομμυρίων ευρώ ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη η Αυστρία κατά την ερχόμενη πενταετία, υποστήριξε σήμερα ο Μάρκους Βάλνερ, ο κυβερνήτης της επαρχίας Φόραλμπεργκ και υψηλόβαθμο στέλεχος του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (ÖVP), επισημαίνοντας τα εμπόδια που θα πρέπει να υπερπηδήσουν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της χώρας προκειμένου να καταλήξουν σε μια νέα συμφωνία για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο Βάλνερ είπε στο αυστριακό ραδιόφωνο μετά τις συνομιλίες με εκπροσώπους των Σοσιαλδημοκρατών (SPÖ) για τον προϋπολογισμό ότι οι ειδικοί έχουν εντοπίσει μεγάλα κενά στη χρηματοδότηση του δημοσίου.

«Οι ειδικοί τα υπολογίζουν στα 6-8 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, όμως αυτό δεν έχει επαληθευτεί πλήρως ακόμη και κατά την άποψή μου δεν έχει νόημα να διαπραγματευόμαστε στην ομίχλη», είπε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να εργαστούν πιο σκληρά την επόμενη εβδομάδα.

Άλλα στελέχη του κόμματος απέφυγαν να συζητήσουν τις προοπτικές της Αυστρίας να επιτύχει το στόχο της, δηλαδή να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της μέχρι το 2016. «Τώρα θα πρέπει να μπουν στο τραπέζι όλα τα σενάρια και να συζητηθούν οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι. Οι εικασίες περί τεράστιων κενών δεν είναι σοβαρές και προκαλούν άσκοπη αβεβαιότητα», είπε ο διαπραγματευτής του SPÖ Αντρέας Σίντερ. Σημείωσε ότι τυχόν διορθώσεις στον προϋπολογισμό θα εξαρτηθούν κυρίως από το πόσο μεγάλη θα είναι η επιπρόσθετη ρευστότητα που θα χρειαστεί η κρατικοποιημένη τράπεζα Hypo Alpe Adria και το πώς θα κινηθεί η οικονομία.

Τον Σεπτέμβριο η κεντρική τράπεζα της Αυστρίας είχε διαψεύσει τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι η Hypo Alpe Adria ενδέχεται να χρειαστεί βοήθεια ύψους 17 δισ. Ευρώ.

Τα δύο κόμματα προσπαθούν να συνάψουν μια νέα συμφωνία για τη συγκρότηση «μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού» μετά τη νίκη τους στις πρόσφατες εκλογές του Σεπτεμβρίου, από τις οποίες βγήκε κερδισμένη και η ευρωσκεπτικιστική ακροδεξιά.