Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου

Σε αγώνα δρόμου επιδίδεται η κυβέρνηση προκειμένου να καταφέρει να κλείσει όλα τα ανοικτά μέτωπα και να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το Eurogroup της 14ης Νοεμβρίου και στο ελληνικό έδαφος οι επαφές με την τρόικα δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Ο Νοέμβριος αποτελεί έναν «καυτό» μήνα για την ελληνική οικονομία αφού πέραν του Eurogroup στις 14/11, η κυβέρνηση θα πρέπει στις 21/11 να καταθέσει στη Βουλή τον Προϋπολογισμό του 2014, ο οποίος αφού συζητηθεί με την τρόικα θα πρέπει να περάσει από το «κόσκινο» των ευρωπαίων για να λάβει έγκριση.

Στο πλαίσιο αυτό, την επόμενη ημέρα, 22 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, κατά την οποία θα εξεταστούν οι προϋπολογισμοί των κρατών - μελών. Ωστόσο εάν η αξιολόγηση είναι αρνητική για τη χώρα μας, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να συμπεριλάβει τα νέα μέτρα ύψους 2,9 δισ. ευρώ που ζητεί η τρόικα για την εκπλήρωση των στόχων.

Ήδη η Αθήνα βρίσκεται σε δυσμενή θέση καθώς δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει βασικές μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο μνημόνιο ενώ δεν έχει κλείσει καν τα τέσσερα προαπαιτούμενα για την καταβολή της δόσης του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από το καλοκαίρι.

Στο δημόσιο τομέα η κυβέρνηση δεν έχει ολοκληρώσει το πρώτο κύμα της διαθεσιμότητας 12.500 υπαλλήλων, ενώ έχει ζητήσει δίμηνη παράταση στο β΄κύμα πάλι 12.500 υπαλλήλων, που πρέπει βάσει μνημονίου να ολοκληρωθεί ως τις 31/12. Ταυτόχρονα αναζητούνται 4.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του έτους αφού η τρόικα δέχεται μόνο τις 2.000 από τις 2.600 απολύσεις στην ΕΡΤ και απορρίπτει τις απομακρύνσεις επίορκων και συμβασιούχων.

Επίσης, σε εκκρεμότητα παραμένει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας. Το νέο σχέδιο νόμου στοχεύει στην εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ μέσω δράσεων κατά της εισφοροδιαφυγής. Ωστόσο η τρόικα αμφισβητεί ότι οι δράσεις θα αποφέρουν ένα τόσο μεγάλο ποσό.

Την ίδια ώρα, ο ενιαίος φόρος ακινήτων παραμένει στον αέρα μετά το αντάρτικο των βουλευτών των κομμάτων της κυβέρνησης. Ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύθηκε για βελτιώσεις ενώ η τρόικα επιμένει στην πρότασή της να συνεχίσει να εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Ανοικτό παραμένει και το θέμα των αποκρατικοποιήσεων οι οποίες δεν πιάνουν τους στόχους του μνημονίου. Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ ο νέος μειωμένος στόχος των 1,5 δισ. ευρώ δεν είναι και πάλι δυνατόν να επιτευχθεί και τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων για το 2013 θα αγγίξουν τα 1,3 δισ. ευρώ. Οι δανειστές βλέποντας τις σημαντικές αυτές καθυστερήσεις που σημειώνονται στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων έχουν προτείνει τη σύσταση νέου ΤΑΙΠΕΔ. Στόχος είναι η νέα εταιρία να συγκεντρώσει ακίνητα του Δημοσίου και στη συνέχεια να τα χρησιμοποιήσει ως εγγύηση για ομόλογα ή ομολογίες που θα πωληθούν σε επενδυτές, κυρίως ξένους. Τα έσοδά της θα διατεθούν κυρίως για την μείωση του δημοσίου χρέους. 

Τέλος, στον αέρα παραμένει και το ζήτημα αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών, το οποίο αποτελεί και προαπαιτούμενο για την δόση. Οι μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - τρόικας έχουν φτάσει σε αδιέξοδο αφού οι δανειστές από την μία ζητούν να μπει λουκέτο στα ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ, ενώ η κυβέρνηση από την άλλη επιμένει για αναδιάρθρωση εν λειτουργία.