Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη

Την τελευταία στιγμή ακύρωσαν τα ανώτερα κλιμάκια της τρόικας το ραντεβού στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης που ήταν προγραμματισμένο για το απόγευμα της Δευτέρας. 

Παρά το καλό κλίμα που είχε δημιουργηθεί μετά τη συνάντηση της Παρασκευής και τις εκτιμήσεις από πλευράς υπουργείου πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων οι δανειστές προχώρησαν στην ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης. 

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν ένα ξεκάθαρο πλάνο σχετικά με τις απολύσεις που θα περιλαμβάνει και το μέλλον της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας. Θέμα το οποίο δεν αφορά το υπουργείο Οικονομικών αλλά την κεντρική διαπραγμάτευση με το υπουργείο Οικονομικών. 

Η εκκρεμότητα αυτή αποτελεί και το σημαντικότερο «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων μαζί με την εκκρεμότητα των 12.500 υπαλλήλων που θα μπουν στο πρόγραμμα κινητικότητας το 2014 για τους οποίους οι δανειστές ζητούν να διευκρινιστούν οι δεξαμενές απ' όπου θα προέλθουν. 

Σύμφωνα με κύκλους της κυβέρνησης η αυριανή συνάντηση της τρόικας με το υπουργείο Οικονομικών θα είναι η κρισιμότερη καθώς εκεί θα κλείσουν οι «κεντρικές» εκκρεμότητες ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι επιμέρους διαπραγματεύσεις με τα υπουργεία. 

Τα δύο κεντρικά θέματα που απασχολούν είναι ο προσδιορισμός του δημοσιονομικού κενού για το 2014 και το ασφαλιστικό ωστόσο πηγές από το υπουργείο Οικονομικών σχολίαζαν πως οι τροϊκανοί επιδεικνύουν μια χαρακτηριστική «χαλαρότητα» στις συζητήσεις ενώ ζητούν διαρκώς νέα στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών. 

Όπως όλα δείχνουν στο Eurogroup της Πέμπτης δεν θα έχει επέλθει συμφωνία ενώ η ελληνική πλευρά θέλει έως τις 21 Νοεμβρίου, οπότε και προβλέπεται η κατάθεση του προϋπολογισμού να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και να έχει υπάρξει συμφωνία με την τρόικα

Ενδεικτικό είναι πως αύριο αναμένεται να συζητηθεί και το εάν και πότε οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επανέλθουν στην Αθήνα, αφού οι συζητήσεις θα διακοπούν λόγω της συνεδρίασης του Eurogroup.