Τα στοιχεία για το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) της ευρωζώνης, τα οποία πρόκειται να ανακοινώσει την ερχόμενη Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), αναμένεται να δείξουν ότι η πρόσφατη ανάκαμψη της οικονομίας της επιβραδύνθηκε κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, ενισχύοντας την επιχειρηματολογία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι για τη μείωση των επιτοκίων, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

Το ΑΕΠ της ευρωζώνης εκτιμάται ότι αυξήθηκε μόλις 0,1% στο τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη 41 οικονομολόγων που μετείχαν σε έρευνα του Bloomberg. Σημειώνεται ότι η οικονομία της ευρωζώνης βγήκε από την ύφεση στο δεύτερο τρίμηνο του 2013, σημειώνοντας ρυθμό ανάπτυξης 0,3%.

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στη Γερμανία στο 0,3% από 0,7% και στασιμότητα στη Γαλλία, ενώ θεωρούν ότι η Ιταλία παρέμεινε εγκλωβισμένη στην ύφεση.

Ο επικεφαλής της ιταλικής στατιστικής υπηρεσίας Istat Αντόνιο Γκολίνο δήλωσε στις 29 Οκτωβρίου ότι η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε στο τρίτο τρίμηνο και προέβλεψε μείωση του ΑΕΠ κατά 1,8% το 2013. Η Ισπανία βγήκε από την ύφεση το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Τα στοιχεία της Eurostat θα ανακοινωθούν μία εβδομάδα μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει το βασικό επιτόκιό της στο 0,25% από 0,5%. Ο Μ. Ντράγκι δήλωσε μετά την ανακοίνωση της απόφασης ότι η ευρωζώνη αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μίας «παρατεταμένης» περιόδου χαμηλού πληθωρισμού.

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης υποχώρησε στο 0,7% τον Οκτώβριο, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο 4ετίας. Η «περαιτέρω στήριξη από την ΕΚΤ είναι αναγκαία για την στήριξη της οικονομίας», υποστήριξε οικονομολόγος της χρηματοπιστωτικής εταιρείας Capital Economics, προσθέτοντας ότι «ακόμη και αν η ΕΚΤ χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική της στους επόμενους ένα με δύο μήνες, είναι απίθανο να επιλύσει τα θεμελιώδη οικονομικά προβλήματα που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η ευρωζώνη».