Για συμφωνία επί των βασικών αρχών λειτουργίας του νέου μηχανισμού αναδιάρθρωσης των ευρωπαϊκών τραπεζών, στην οποία κατέληξαν το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), κάνει λόγο δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Συγκεκριμένα, αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις CDU-SPD ανέφεραν ότι συμφωνήθηκε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης (ESM) να μην διαθέτει απευθείας κεφάλαια για την αναδιάρθρωση των τραπεζών, ενώ με απλή πλειοψηφία, οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. θα μπορούν να αποφασίζουν την αναδιάρθρωση ή το κλείσιμο τραπεζών.

Το πρακτορείο τονίζει ότι η δημιουργία ενός ειδικού σώματος που θα υπάγεται στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών των 28 χωρών της Ε.Ε. «καθησυχάζει» τον γερμανό ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που είχε εγείρει ζήτημα δημοκρατικής νομιμότητας σε περίπτωση που τέτοιου είδους αρμοδιότητες εκχωρούνταν στην Κομισιόν.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, απομένει πια να διευθετηθεί σειρά νομικών θεμάτων, με στόχο η συμφωνία να υπογραφεί στις αρχές της εβδομάδας ώστε ο κ. Σόιμπλε να παρουσιάσει στο Eurogroup της Πέμπτης μια ολοκληρωμένη γερμανική πρόταση.

Στόχος της Ε.Ε. είναι να έχει επιτευχθεί συμφωνία για τον μηχανισμό αναδιάρθρωσης των τραπεζών έως τα τέλη του έτους, με τον ρόλο του να είναι τόσο η «επιτήρηση» των τραπεζών όσο και η εξεύρεση κοινής λύσης.