Για μια πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή έκανε λόγο σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στον χαιρετισμό του στην τελετή υπογραφής των δανειακών συμβάσεων με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς όπως τόνισε «από το 2009, σε κυκλικά διορθωμένους όρους, το πρωτογενές αποτέλεσμα Γενικής Κυβέρνησης έχει βελτιωθεί κατά 20% του ΑΕΠ. Καμία άλλη χώρα σε περίοδο ειρήνης δεν έχει πετύχει τέτοια προσαρμογή». 

Ο κ. Στουρνάρας είπε επίσης πως «οι μισοί Έλληνες έχουν χάσει το 35% του εισοδήματός τους και είναι δύσκολο να πειστούν ότι αξίζει να συνεχίσουν αυτή την προσπάθεια, χωρίς να υπάρχει ανάπτυξη και ελπίδα. Είμαι πολύ ευτυχής, γιατί ακριβώς αυτό κάνουμε σήμερα».

Ο υπουργός Οικονομικών ωστόσο επεσήμανε πως «η διαρκής δημοσιονομική προσαρμογή, όμως, χωρίς καμία αναπτυξιακή πρωτοβουλία, σημαίνει λιτότητα και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Σχετικά με την υπογραφή των δανείων από την ΕΤΕπ ο κ. Στουρνάρας είπε πως υπάρχει «διπλασιασμός των υπογεγραμμένων συμβάσεων, σημαντική αύξηση των εκταμιεύσεων προς τη χώρα μας και ομαλοποίηση της ροής εκταμίευσης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η επιτυχής κατάληξη της συμφωνίας για τους αυτοκινητοδρόμους, καθώς και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις τρεις ελληνικές τράπεζες αποτελούν ένα ακόμα σημαντικό βήμα στην αποκατάσταση της ομαλής ροής χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, με ευρύτερα αναπτυξιακά οφέλη και δημιουργία θέσεων απασχόλησης».

Τέλος ο υπουργός ανακοίνωσε πως για τα επόμενα χρόνια, σχεδιάζεται προγραμματισμός της χρηματοδότησης της χώρας μας από την Τράπεζα, σε διάφορους τομείς, όπως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο τομέας της υγείας, της εκπαίδευσης και της ενέργειας.

«Θέλουμε να προωθήσουμε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο και με τη χρηματοδότηση αυτών των τομέων συμβάλλουμε προς την κατεύθυνση αυτή», είπε.