Επίθεσεις κατά πάντων συνεχίζει να εξαπολύει ο Αρθούρος Ζερβός, προσπαθώντας να καλύψει τη δική του ευθύνη για τον κίνδυνο οικονομικής ασφυξίας της ΔΕΗ. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης έριξε βολές εκ νέου κατά του διαιτητικού δικαστηρίου που την υποχρεώνει να πωλεί ρεύμα στην Αλουμίνιον σε φθηνότερη τιμή από ότι θα ήθελε, όπως και στη Ρυθμιστική Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), με τη ΔΗΜΑΡ να εκδίδει ανακοίνωση-στήριξη προς τον ισχυρό άνδρα της ΔΕΗ.

Μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε το Σωματείο «Σπάρτακος» της ΔΕΗ για τον ενεργειακό σχεδιασμό, ο κ. Ζερβός προχώρησε σε ευθεία επίθεση κατά της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι με τις αποφάσεις που έλαβε το περασμένο καλοκαίρι η ΡΑΕ παρέτεινε πλήθος στρεβλώσεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που επιβαρύνουν τους καταναλωτές, εξαίρεσε αυθαίρετα μονάδες της ΔΕΗ από τις αποζημιώσεις για τη διασφάλιση ισχύος, οι οποίες αντίθετα αυξήθηκαν για τις μονάδες φυσικού αερίου με κόστος για την επιχείρηση που εκτιμάται σε 60 εκατ. ευρώ ετησίως. Ο κ. Ζερβός προειδοποίησε για κίνδυνο οικονομικής ασφυξίας της επιχείρησης ενώ αναφερόμενος στο κλείσιμο εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας τόνισε ότι η ΔΕΗ αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο για τους πελάτες τους, επειδή κάποιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί «απέτυχαν ή δεν ήταν αποτελεσματικοί».

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ επανέλαβε ότι η απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου για την τιμολόγηση της Αλουμίνιον που ελήφθη την περασμένη εβδομάδα είναι σκανδαλώδης.

Yπενθυμίζεται ότι με μια πρωτοφανή στα χρονικά απόφαση, η ΔΕΗ ανακοίνωσε την διακοπή πώλησης ρεύματος στην Αλουμίνιον της Ελλάδος, αγνοώντας επιδεικτικά την απόφαση του δικαστηρίου. Ουσιαστικά, η διοίκηση της ΔΕΗ προσπαθεί για ακόμη μια φορά να φανεί υπεράνω οργάνων και δικαστηρίων στα οποία η ίδια προσέφυγε, εκβιάζοντας, ταυτόχρονα, τους πελάτες της να αγοράζουν στην τιμή που αυτή θέλει.

Την ίδια ώρα, στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Ζερβό, το κόμμα του Φώτη Κουβέλη, η ΔΗΜΑΡ, εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την καταγγελία της σύμβασης της Αλουμίνιο ΑΕ από τη ΔΕΗ, κατακρίνοντας την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου.
 
«Η ΔΗΜΑΡ θεωρεί τουλάχιστον αδικαιολόγητη την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία η ΔΕΗ καλείται να προμηθεύει ηλεκτρική ενέργεια στην Αλουμίνιο ΑΕ, σε τιμή πολύ κάτω του κόστους (36,6/MWh, στο ήμισυ του μεσοσταθμικού) και με αναδρομική επιβάρυνση 109 εκατ» αναφέρει, προσθέτοντας: «H ΔΗΜΑΡ κατανοεί πλήρως την διοίκηση της ΔΕΗ, που ομοφώνως για τον λόγο αυτό αποφάσισε να καταγγείλει τη σχετική σύμβαση και να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να αποτρέψει μία μεγάλη ζημιά του ελληνικού δημοσίου, ως βασικού μετόχου. Η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες για την επίλυση του ενεργειακού ζητήματος, όχι όμως σε βάρος της ΔΕΗ μέσα από το αυξανόμενο κόστος εξαιτίας των στρεβλώσεων στην αγορά ενέργειας και των αυξημένων φόρων, αλλά με δίκαιο επιμερισμό και προάσπιση των συμφερόντων όλων των καταναλωτών. Η ΡΑΕ οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της, προστατεύοντας το δημόσιο συμφέρον και τον υγιή ανταγωνισμό».