Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι έλαβε το σχέδιο αναδιοργάνωσης της ιταλικής τράπεζας Monte dei Paschi di Siena, το οποίο χρειάζεται την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να θεωρηθεί ότι τηρήθηκαν οι ευρωπαϊκοί κανόνες στο πεδίο του ανταγωνισμού αφού το πιστωτικό ίδρυμα είχε λάβει κρατική στήριξη ύψους 4,1 δισεκ. ευρώ.

Μία πηγή της ΕΕ είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η Επιτροπή αναμένεται να δώσει την έγκρισή της στο σχέδιο αυτό, το οποίο συμπεριλαμβάνει την έκδοση νέων μετοχών ονομαστικής αξίας 2,5 δισεκ. δολαρίων μέσα στο 2014, πριν από το τέλος του μήνα.
Η χρονική στιγμή που θα δοθεί η έγκριση της Κομισιόν χαρακτηρίζεται σημαντική, αφού η Μόντε Πάσκι τη χρειάζεται πριν συγκαλέσει τη γενική συνέλευση των μετόχων της οι οποίοι θα πρέπει να εγκρίνουν διά ψηφοφορίας την σχεδιαζόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της.

Με δεδομένο ότι στην Ιταλία πρέπει να εκδίδεται ανακοίνωση για τη σύγκληση γενικού συμβουλίου των μετόχων οιασδήποτε επιχείρησης 30 ημέρες πριν από την πραγματοποίησή του, το πιστωτικό ίδρυμα αυτό χρειάζεται το πράσινο φως της ΕΕ μέσα στις επόμενες περίπου 10 ημέρες εάν θέλει να επιτύχει την έγκριση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου από τους υπάρχοντες μετόχους του πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων.