«Η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, η οποία συνδέεται άμεσα με τις αποφάσεις του Eurogroup, αλλά και τα υψηλά επιτόκια, αποτελούν τροχοπέδη στη μεγάλη προσπάθεια για επανεκκίνηση της οικονομίας», δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ)ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι παράλληλα με τις προσπάθειες μείωσης των επιτοκίων που καταβάλλονται σε συνεργασία με τις τράπεζες, σημαντική είναι και η προσπάθεια της κυβέρνησης μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την ανάπτυξη νέων χρηματοδοτικών προϊόντων με επικέντρωση στη χρηματοδότηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

Επίσης εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις πρόσφατες εξαγγελίες του προέδρου της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόγερ, για δυο προγράμματα χορηγήσεων.

Όπως είπε, «το πρώτο πρόγραμμα αφορά την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα ποσού 150 εκ. ευρώ για την ενίσχυση της χρηματοδότησης του εξωτερικού εμπορίου στην Κύπρο. Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά την έγκριση δανείου προς την Κυπριακή Δημοκρατία ύψους 100 εκ. ευρώ για την εγκαθίδρυση Ταμείου Επιχειρηματικότητας, το οποίο θα χρηματοδοτεί Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις μέσω των κυπριακών τραπεζών, οι οποίες θα συμμετάσχουν με ανάλογη χρηματοδότηση 100 εκατομμυρίων».

Ο Ν. Αναστασιάδης χαρακτήρισε σημαντικό «το γεγονός ότι στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αυξήθηκε η συγχρηματοδότηση έργων από 60% σε 95%, με επανεξέταση το 2016 και με ενδεχόμενη επέκταση ακόμα για περισσότερα χρόνια».

Αναφερόμενος στις προβλέψεις για την οικονομία, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «το 2014, όπως και το 2013, η Κύπρος θα αντιμετωπίσει ιδιαίτερες προκλήσεις, με αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και αύξηση της ανεργίας», επισημαίνοντας ότι «η ανεργία συνθέτει την πιο δραματική πτυχή της οικονομικής κρίσης και είναι γι' αυτό το λόγο που η κυβέρνηση ανέπτυξε μια σειρά προγραμμάτων απασχόλησης, ιδιαίτερα των νέων, οι οποίοι επλήγησαν κατά κύριο λόγο».

Πιέσεις δανειστών για την πώληση του 18% της Τράπεζας Κύπρου

Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ), η οποία επέχει τον ρόλο της αρχής εξυγίανσης του τραπεζικού τομέα στη χώρα, καλείται να ετοιμάσει ένα σχέδιο το οποίο να περιλαμβάνει τρόπους διάθεσης του 18% της Τράπεζας Κύπρου που κατέχει η «κακή» Λαϊκή, όπως προβλέπεται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Εν αναμονή της διάθεσης των μετοχών της Λαϊκής στην Τράπεζα Κύπρου και της διασφάλισης της επαρκούς διαχείρισης, η αρχή εξυγίανσης θα δώσει εντολή στον ειδικό διαχειριστή να μεταφέρει τα δικαιώματα ψήφου αυτών των μετοχών σε μια αναγνωρισμένη και ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρεία ή διεθνή οργανισμό.

Κατά πληροφορίες η Λευκωσία επιδιώκει τη δημιουργία ενός φορέα που θα επιτρέψει τη διάθεση των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής, πιθανόν με τη σύσταση μιας εταιρείας διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων.

Πέραν του 18% της Λαϊκής, επιδιώκεται να διατεθούν σε μεταγενέστερο στάδιο οι θυγατρικές ή παραρτήματα της Λαϊκής στην Ουκρανία, στη Ρωσία και στη Μάλτα.

Οι πιστωτές και οι κυπριακές Αρχές φέρονται ότι έχουν ενθαρρυνθεί από την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας και ευελπιστούν ότι θα είναι σε θέση να διαθέσουν το 18% της Τράπεζας Κύπρου σε ξένους επενδυτές, κατά προτίμηση στρατηγικούς επενδυτές που θα συμβάλλουν στη σταθεροποίηση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος.