Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη

Σχεδόν μιάμιση ώρα κράτησε η πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας. Οι δύο πλευρές θα έχουν νέα συνάντηση και στις 5 το απόγευμα. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης καθώς στο τραπέζι της συζήτησης θα βρεθεί και το θέμα των πλειστηριασμών.

Εν τω μεταξύ, θερμή υποδοχή επεφύλαξαν και σήμερα στην τρόικα έξω από το ΥΠΟΙΚ καθαρίστριες που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση. 

Ταυτόχρονα, λίγες ημέρες μετά τη ρίψη κερμάτων από πολίτη στο αυτοκίνητο που μετέφερε τον Πολ Τόμσεν, τα απρόοπτα σήμερα συνεχίστηκαν όταν ένας από τους άνδρες των τεχνικών κλιμακίων των πιστωτών, ανοίγοντας την πόρτα του αυτοκινήτου του, «χτύπησε» διερχόμενο μηχανάκι, χωρίς, ευτυχώς να υπάρξει τραυματισμός.

Στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, οι συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα γίνονται με ρυθμούς χελώνας. Η ακύρωση του ραντεβού με στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης άνευ λόγου και αιτίας με πρωτοβουλία των δανειστών αποτελεί ενδεικτικό της στάσης που κρατούν και που έχει προκαλέσει «δυσφορία» στο υπουργείο Οικονομικών. 

Οι ημερομηνίες πιέζουν καθώς σε περίπου 10 μέρες θα πρέπει να κατατεθεί ο προϋπολογισμός του 2014 και ίσως είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα έχει εκπληρώσει με τόση συνέπεια τα προαπαιτούμενα ενώ οι προβλέψεις για τα οικονομικά μεγέθη είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες. 

Παρά λοιπόν το θετικό κλίμα που θα έπρεπε να υπάρχει παρατηρείται μια ιδιαίτερη κωλυσιεργία στις διαδικασίες με τους τροϊκανούς να επιδεικνύουν μια χαλαρότητα στο χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων αλλά και μια τάση υπερανάλυσης των δεδομένων  

Δεν είναι τυχαίο που για πρώτη φορά κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών κατηγορούν ανοιχτά την άλλη πλευρά και όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «εμείς ήμασταν καθ' όλα έτοιμοι, ενώ τα δημοσιονομικά μεγέθη είναι καλύτερα από κάθε άλλη φορά».

Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα έχει διπλή συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας, με τα στελέχη του υπουργείου να στέλνουν σαφές μήνυμα πως «η υπομονή τους εξαντλείται». 

Κάποιοι μάλιστα εκτιμούν πως είναι άγνωστο το πότε θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με δεδομένο ότι θα διακοπούν την Τετάρτη εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup την Πέμπτη, ενώ δεν θεωρείται απίθανο οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν μετά τα Χριστούγεννα. 

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει μονομερώς χωρίς την έγκριση της τρόικας στην κατάθεση του προϋπολογισμού, στην κατάθεση του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων αλλά και αν προχωρήσουν  το σχέδιο για την αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας (ΕΑΣ και ΕΛΒΟ).

Αυτή πάντως η πρωτόγνωρη στα τρία χρόνια που η Ελλάδα είναι στο μνημόνιο καθυστέρηση που «κρατάνε» η τροϊκανοί, αποδίδεται στην πολιτική κατάσταση στη Γερμανία όπου δεν έχει σχηματιστεί ακόμα κυβέρνηση και δεν έχει υπάρξει συμφωνία της Μέρκελ με τους Σοσιαλδημοκράτες. 

Όπως εκτιμάται χωρίς σαφή πολιτική και οικονομική  «γραμμή» από τη Γερμανία η τρόικα αλλά και ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δεν μπορεί να λειτουργήσει...