Την άμεση έναρξη των εργασιών κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, στο τμήμα του που θα διέρχεται από τη Σερβία, ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας, έπειτα από τις επαφές που είχαν στο Βελιγράδι με τον επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ και άλλα διοικητικά στελέχη του ρωσικού ενεργειακού ομίλου.

Από το πρωθυπουργικό γραφείο εκδόθηκε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς και ο επικεφαλής της Gazprom συμφώνησαν ότι οι κατασκευαστικές εργασίες θα ξεκινήσουν στις 24 Νοεμβρίου, ενώ όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες θα διευθετηθούν κατά τις επόμενες ημέρες.

"Ο αγωγός South Stream αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές επενδύσεις στη Σερβία τις τελευταίες δεκαετίες" δήλωσε ο Σέρβος πρωθυπουργός.

Όπως μετέδωσε το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, η κατασκευή του αγωγού εντάσσεται στο πλαίσιο ενεργειακής συμφωνίας της Σερβίας με τη Ρωσία. "Είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών η ολοκλήρωση της συμφωνίας" ανέφερε ο κ.Ντάτσιτς, προσθέτοντας ότι αυτό σημαίνει ότι η Σερβία θα καταστεί το ενεργειακό κέντρο της ευρύτερης περιοχής.

Στη συνάντηση των κ.κ. Ντάτσιτς και Μίλερ εξετάστηκε η δυνατότητα σύνδεσης ενός σκέλους του αγωγού South Stream με την ΠΓΔΜ, ενός με τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και ενός με το Κόσοβο, ώστε να εξασφαλιστεί σταθερή προμήθεια φυσικού αερίου στην περιοχή.

"Η ολοκλήρωση του έργου του South Stream είναι μείζονος σημασίας για τη σερβική οικονομία, καθώς θα την προάγει σε μία σημαντική οικονομική μορφή στα Βαλκάνια και όλη την Ευρώπη" δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, μετά τη συνάντηση που είχε με τους αξιωματούχους της Gazprom.

Σε ό,τι αφορά τα διαδικαστικά, η ρωσική πλευρά πρότεινε την υπογραφή τριών συμφωνιών με την έναρξη των εργασιών: μία για τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω της Σερβίας, μία για χρηματοδότηση του έργου και μία ειδική συμφωνία με τη σερβική κυβέρνηση.

Το κόστος κατασκευής του σερβικού τμήματος του αγωγού South Stream ανέρχεται σε 1,7 δισ. ευρώ, ενώ ένα σημαντικό μέρος του έργου θα αναλάβουν σερβικές εταιρείες.

South Stream αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα στη Ευρώπη" δήλωσε ο κ.Μίλερ, ευχαριστώντας τις σερβικές αρχές για τις προσπάθειες που κατέβαλαν να επιλύσουν μία σειρά ζητημάτων για την έναρξη της κατασκευής.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην πορεία άλλων επενδύσεων της Gazprom στη Σερβία, που αφορούν συμφωνίες με την σερβική πετρελαϊκή βιομηχανία Σερβίας NIS, ο κ.Μίλερ διευκρίνισε ότι υπήρξαν κάποιες παρανοήσεις στις επαφές με τη σερβική κυβέρνηση, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το τοπίο τελικά θα ξεκαθαρίσει.