Το κυβερνών Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) δεσμεύθηκε ότι θα αφήσει τις αγορές να διαδραματίζουν έναν "αποφασιστικό" ρόλο στην κατανομή των πόρων, καθώς δημοσιοποίησε σήμερα μια μεταρρυθμιστική ατζέντα για την επόμενη δεκαετία, στο πλαίσιο της οποίας επιδιώκει να επανεξετάσει ενδελεχώς τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου για να προωθήσει τη μελλοντική ανάπτυξη.

Η Κίνα έχει στόχο να πετύχει "αποφασιστικής σημασίας αποτελέσματα" ως το 2020, με τις "εκτεταμένες" μεταρρυθμίσεις να επικεντρώνονται σε αλλαγές στην οικονομία, αναφέρει το ΚΚΚ σε μια δήλωση που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα στο τέλος μιας τετραήμερης, κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης της 205μελούς Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

"Το ζήτημα-κλειδί είναι να υπάρξει καλός χειρισμός της σχέσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αγορά και να αφεθεί η αγορά να διαδραματίσει έναν αποφασιστικό ρόλο στην κατανομή των πόρων", μετέδωσε το Νέα Κίνα. Σε προηγούμενες δηλώσεις πολιτικής, το Κομμουνιστικό Κόμμα συχνά υποστήριζε για τις αγορές πως διαδραματίζουν ένα "βασικό" ρόλο στην κατανομή των πόρων,
μετέδωσε το Νέα Κίνα, πράγμα που σημαίνει πως η νέα φρασεολογία ισοδυναμεί με αναβάθμιση του ρόλου τους.

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ πρέπει να τονώσουν την ανάπτυξη, καθώς η οικονομία, έπειτα από τρεις δεκαετίες μεγάλης επέκτασης, έχει επιβαρυνθεί από τη μεγάλη βιομηχανική παραγωγή, τη συσσώρευση χρέους και την διάβρωση της ανταγωνιστικότητας.

Από τον μακρύ κατάλογο των τομέων με τους οποίους αναμένεται ότι θα ασχοληθεί η συνεδρίαση, οι περισσότεροι αναλυτές ξεχωρίζουν την ώθηση για ένα μεγαλύτερο ρόλο των αγορών στο χρηματοπιστωτικό τομέα και για μεταρρυθμίσεις στα δημόσια οικονομικά ως τα θέματα που πιθανότατα θα τύχουν άμεσης προσοχής. Ιστορικά, τέτοιες τρίτες σύνοδοι της ολομέλειας μιας νεοεκλεγείσας Κεντρικής Επιτροπής έχουν λειτουργήσει ως εφαλτήρια για σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις και η συγκεκριμένη θα χρησιμεύσει επίσης ως ένα πρώτο τεστ της προσήλωσης της νέας ηγεσίας στις μεταρρυθμίσεις.

Η συνεδρίαση έθεσε μια ευρεία μεταρρυθμιστική ημερήσια διάταξη. Κρατικές υπηρεσίες θα επεξεργαστούν τώρα τις λεπτομέρειες για να τεθούν σε εφαρμογή οι μεταρρυθμίσεις. Ορισμένες μεταρρυθμίσεις μπορεί να συναντήσουν σφοδρή αντίσταση από ισχυρές ομάδες συμφερόντων, όπως τοπικές κυβερνήσεις ή κρατικά μονοπώλια, δηλώνουν πρόσωπα τα οποία παίρνουν μέρος στις συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις.

 

TAGS