current views are: 1

13 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση13:37

Υπό ευρωπαϊκό έλεγχο θα περάσει η γερμανική οικονομική πολιτική

Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα μπει το εμπορικό πλεόνασμα-μαμούθ της Γερμανίας και κυρίως το κατά πόσον προκαλεί ανισορροπίες στην ευρωπαϊκή οικονομία, ανοίγοντας την ψαλίδα με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, με τις πιέσεις από την αμερικανική πλευρά να φαίνεται πως πιάνουν τόπο.

Δημοσίευση 13:37’
αρθρο-newpost

Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα μπει το εμπορικό πλεόνασμα-μαμούθ της Γερμανίας και κυρίως το κατά πόσον προκαλεί ανισορροπίες στην ευρωπαϊκή οικονομία, ανοίγοντας την ψαλίδα με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, με τις πιέσεις από την αμερικανική πλευρά να φαίνεται πως πιάνουν τόπο.

Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα μπει το εμπορικό πλεόνασμαμαμούθ της Γερμανίας και κυρίως το κατά πόσον προκαλεί ανισορροπίες στην ευρωπαϊκή οικονομία, ανοίγοντας την «ψαλίδα» με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, με τις πιέσεις από την αμερικανική πλευρά να φαίνεται πως πιάνουν τόπο.

Σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ανέφερε ότι η Επιτροπή θα αρχίσει σε βάθος έρευνα σχετικά με τη Γερμανία εξετάζοντας τα εμπορικά πλεονάσματά της, τα οποία θεωρούνται μη ισορροπημένα.

Ο κ. Μπαρόζο ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η Γερμανία έχει επιδείξει ένα σημαντικό εμπορικό πλεόνασμα που δικαιολογεί τη διεξαγωγή έρευνας», ανακοινώνοντας ταυτόχρονα την έναρξη μιας διαδικασίας για 15 άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, στο πλαίσιο των εξουσιών της Επιτροπής σε ζητήματα μακροοικονομικών ανισορροπιών.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν δικαιολόγησε τη διεξαγωγή έρευνας για το Βερολίνο λέγοντας πως η εν λόγω χώρα έχει «ειδική ευθύνη» να συμβάλλει στην ανάκαμψη της ευρωζώνης.

Ο ίδιος τόνισε ότι «το πραγματικό πρόβλημα για την Ευρώπη δεν είναι ότι η Γερμανία είναι πολύ ανταγωνιστική, αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα μείζον πλεονέκτημα για την οικονομία της Ευρώπης ως συνόλου. Το πρόβλημα είναι πολύ περισσότερο ότι άλλοι εξακολουθούν να απέχουν πολύ απ’ αυτό το επίπεδο ανταγωνιστικότητας».

Η Κομισιόν θα ελέγξει το υψηλό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανία για να δει αν «επηρεάζει τη λειτουργία της ευρωπαϊκής οικονομίας ως συνόλου» και να καθορίσει αν η χώρα μπορεί «να κάνει περισσότερα για να επαναφέρει την ισορροπία στην οικονομία της ΕΕ».

Ο Μπαρόζο, σε μια προσπάθεια να χαμηλώσει τους τόνους, διευκρίνισε πως οι Βρυξέλλες «δεν επικρίνουν τη γερμανική οικονομία και την ανταγωνιστικότητά της», επισημαίνοντας πως η έρευνα διεξήχθη «με ανοικτό πνεύμα και χωρίς προκαταλήψεις».

Ωστόσο «η επιμονή των εμπορικών πλεονασμάτων σημαίνουν πως η Γερμανία επενδύει πολύ στο εξωτερικό», έξω από τη ζώνη του ευρώ, είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η απάντηση της Γερμανίας

Το Βερολίνο απέρριψε το σκεπτικό της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνοντας ότι το πλεόνασμα δεν αποτελεί πρόβλημα.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κατά το παρελθόν δηλώσει ότι τα πλεονάσματα τρεχουσών συναλλαγών δεν αποτελούν πρόβλημα, όταν είναι – όπως στην Γερμανία – αποτέλεσμα υψηλής ανταγωνιστικότητας επιχειρήσεων σε λειτουργούσες αγορές», δήλωσε η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μαριάνε Κοτέ και πρόσθεσε ότι τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσουν να περιορίζονται οι ανισορροπίες.

Πιέσεις από την άλλη όχθη του Ατλαντικού

Διάφορες πλευρές, με κυριότερη αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επικρίνουν τη γερμανική κυβέρνηση ότι επιμένοντας σε ένα οικονομικό μοντέλο που βασίζεται στις εξαγωγές, πλήττει την οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη αλλά και την παγκόσμια οικονομία.

Το ΔΝΤ επέκρινε τα πλεονάσματα που έχει η Γερμανία στο εμπορικό ισοζύγιό της και απορρίπτοντας τον ισχυρισμό της Άνγκελα Μέρκελ ότι οι υψηλές εξαγωγές αποτελούν ένδειξη οικονομικής υγείας, με τον πρώτο αναπληρωτή γενικό διευθυντή του Ντέιβιντ Λίπτον να ζητά από το Βερολίνο να μειώσει το πλεόνασμα των εξαγωγών της σε «ένα κατάλληλο επίπεδο» για να βοηθήσει τους εταίρους της στην ευρωζώνης να μειώσουν τα ελλείμματά τους. Ο κ. Λίπτον κάλεσε, χαρακτηριστικά, τη Γερμανία να «σηκώσει το βλέμμα της στον παγκόσμιο ορίζοντα» κατά τη χάραξη της πολιτικής της.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό τον Σεπτέμβριο, αφού οι εξαγωγές της αυξήθηκαν σε όλους τους τομείς. Συγκεκριμένα, το εποχικά διορθωμένο εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας διευρύνθηκε στα 18,8 δισ. ευρώ, το τρέχον πλεόνασμα του ισοζυγίου πληρωμών, που ανέρχεται σε 19,7 δισ. ευρώ, ισούται με το 8% και πλέον του γερμανικού ΑΕΠ το 2012 και είναι άρα πάνω από το όριο του 6%, μετά το οποίο η ΕΕ θεωρεί υπερβολικά τα πλεονάσματα.

Τι θα γίνει εάν η Γερμανία αποδειχθεί «ένοχη» και δεν συμμορφωθεί; Εάν η αξιολόγηση καταλήξει στο συμπέρασμα πως το πλεόνασμα προκαλεί ανισορροπίες στην οικονομία της Γερμανίας και της Ευρώπης και το Βερολίνο δεν λάβει τα συνιστώμενα μέτρα για να διορθώσει το πρόβλημα, η Επιτροπή ενδέχεται να του επιβάλλει πρόστιμο ίσο με το 0,1% του ΑΕΠ του.

Το κατά πόσον θα επιβάλει κυρώσεις η Ε.Ε. στην πανίσχυρη Γερμανία, βεβαια, είναι ένα θέμα για πολλή συζήτηση…


σχετικα αρθρα