Ξεκίνησε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του κράτους το 2014.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατέθεσαν συνολικά 684 τροπολογίες. Η συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή, σύμφωνα με τον κανονισμό, διαρκεί μέχρι δέκα ημέρες.

Τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων επισημαίνουν τα επεισόδια που ξέσπασαν πέρυσι τον Δεκέμβριο στην ολομέλεια της Βουλής κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού, με τη βίαιη απομάκρυνση βουλευτών της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφων, τα οποία είχαν οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα πολιτικής κρίσης.

Πέρυσι η αντιπολίτευση είχε καταθέσει στη Βουλή 1.226 τροπολογίες και η συζήτηση για τον προϋπολογισμό είχε διεξαχθεί σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το κλίμα εφέτος, κατά την εξέταση του προϋπολογισμού για το 2014, είναι διαφορετικό από πέρυσι και η όλη συζήτηση αναμένεται πως δεν θα έχει την περυσινή κατάληξη.
Τα μεγέθη του προϋπολογισμού για το 2014

Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2014 το οποίο κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση, το ύψος του προϋπολογισμού για το 2014 είναι κατά 7% μεγαλύτερο σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2013 και πρόκειται για τον υψηλότερο προϋπολογισμό στα χρονικά της ΠΓΔΜ.

Οι δαπάνες του προϋπολογισμού για το 2014 προβλέπεται ότι θα ανέλθουν σε περίπου 2,87 δισ. ευρώ, ενώ τα τακτικά έσοδα σε περίπου 2,57 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 3,5% επί του ΑΕΠ ή σε απόλυτο αριθμό στα 298 εκατ. ευρώ. 

Το έλλειμμα αυτό θα καλυφθεί από εσωτερικό δανεισμό και από δανεισμό από τις αγορές του εξωτερικού.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού για το 2013, το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί κατά 3,2%, ενώ ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 3,3%.

Στις δαπάνες του προϋπολογισμού για το 2014 προβλέπεται, μεταξύ άλλων, αύξηση των κονδυλίων για τις δημόσιες επενδύσεις κατά 20% σε σχέση με το 2013, γεγονός που σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της ΠΓΔΜ Ζόραν Στάβρεσκι, αποδεικνύει ότι ο προϋπολογισμός έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Συνολικά οι δαπάνες του προϋπολογισμού του 2014 για τις δημόσιες επενδύσεις ανέρχονται σε 366 εκατ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι δήλωσε ότι τα περισσότερα κονδύλια των δημοσίων δαπανών για το 2014 προορίζονται για την κατασκευή δρόμων και για την ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας.

Στον προϋπολογισμό για το 2014 προβλέπεται αύξηση κατά 5% των συντάξεων και των κοινωνικών επιδομάτων από τον Μάρτιο του 2014 και αύξηση επίσης 5% των μισθών στον δημόσιο τομέα από τον Οκτώβριο του 2014.

Η αντιπολίτευση επέκρινε το προσχέδιο του προϋπολογισμού που υπέβαλε η κυβέρνηση: «Παρά τις δηλώσεις της κυβέρνησης ότι το επόμενο έτος θα βελτιωθεί η κατάσταση της οικονομίας, τα μόνα πράγματα που προκύπτουν από το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2014, είναι ότι θα αυξηθούν, το δημόσιο χρέος, ο αριθμός των προστίμων και η ανεξέλεγκτη σπατάλη από την μεριά της κυβέρνησης» σχολίασε το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ.