Η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας για το δημοσιονομικό κενό του 2014 είναι απαραίτητη, ειδάλλως η αβεβαιότητα για το οικονομικό περιβάλλον θα μπορούσε να εκτροχιάσει την αναμενόμενη σταθεροποίηση για το 2014, εκτιμούν οι οικονομικοί αναλυτές της Eurobank, στο τελευταίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας.

«Παρά την καταψήφιση της προτάσεως μομφής δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού για την κυβέρνηση. Μια ακόμη εβδομάδα πέρασε χωρίς συμφωνία για το θέμα του δημοσιονομικού κενού του 2014. Κυβέρνηση και τρόικα παρέμειναν στις διαφορετικές εκτιμήσεις σχετικά με το ύψος του (0,5 δισ. ευρώ η κυβέρνηση και 2,5 δισ. ευρώ η τρόικα)», αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας.
«Ήδη κυκλοφορούν φήμες για αδυναμία ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος του 2013 και για συνέχισή τους ακόμη και τους πρώτους μήνες του 2014.

Μια τέτοια λύση, αν και τεχνικά δυνατή, είναι απευκταία. Η ψήφιση του Προϋπολογισμού 2014 μπορεί να πραγματοποιηθεί στα τέλη Νοεμβρίου με βάση το υπάρχον Προσχέδιο και χωρίς συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό. Από εκεί και πέρα, οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές θα συνεχιστούν και τελικά όταν υπάρξει συμφωνία θα κατατεθεί προς ψήφιση συμπληρωματικός Προϋπολογισμός για το 2014 (ή αναθεωρημένο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013- 17). Μια τέτοια λύση όμως είναι απευκταία, γιατί θα δημιουργήσει ένα νέο κλίμα αβεβαιότητας σχετικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», αναφέρεται στο δελτίο της Eurobank.