Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) αναβάθμισε τις προβλέψεις της για ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και την ανεργία, αυξάνοντας τις προσδοκίες της αγοράς ότι θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Η BoE προχώρησε στην αναβάθμιση αυτή έτσι ώστε να προσαρμοστούν οι εκτιμήσεις της με την βελτιωμένη εικόνα της  ανάπτυξης, την πτώση του πληθωρισμού και το χαμηλό τεσσάρων ετών της ανεργίας στη Βρετανία.

Στην τριμηνιαία έκθεσή της για τον πληθωρισμό, η ΒΟΕ προβλέπει ότι η Βρετανία θα δει την ανεργία να πέφτει στο 7%  από το τελευταίο τρίμηνο του 2014, εάν τα επιτόκια παραμείνουν χαμηλά , δύο χρόνια νωρίτερα από ό, τι ανέμεναν τον Αύγουστο .

Ωστόσο, πιστεύει ότι το ποσοστό ανεργίας είναι πιο πιθανό να χτυπήσει το 7% στο τέλος του 2015 ή στο τέλος του 2016, δίνοντας σε αυτές τις προβλέψεις  57% και 68% πιθανότητα , αντίστοιχα, με βάση τα επιτόκια της αγοράς .

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μάρκ Κάρνεϊ, τόνισε ότι το να επιτευχθεί ο στόχος της ανεργίας, ωστόσο, δεν θα προκαλέσει αναγκαστικά αύξηση των επιτοκίων.

«Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, δεν χρειάζεται κανείς  να είναι αισιόδοξος για να δει ότι το ποτήρι είναι μισογεμάτο» όπως δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου. «Η ανάκαμψη έχει επιτέλους εδραιωθεί».

Η ΒΟΕ αύξησε επίσης τις προβλέψεις τις για την ανάπτυξη, βλέποντας το ΑΕΠ να σημειώνει αύξηση κατά 1,6% το 2013, από 1,4% που ήταν η πρόβλεψή της τον Αύγουστο. Εκτιμά επίσης ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,8% το 2014.

Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η επιστροφή της ανάπτυξης δεν είναι ακόμη μια επιστροφή στην ομαλότητα και ότι ο πληθωρισμός μπορεί να αυξηθεί ελαφρά τους επόμενους μήνες, αν οι πρόσφατα ανακοινωθείσες τιμές του κλάδου της κοινής ωφέλειας, τεθούν σε ισχύ. «Οι τριμηνιαίοι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ είναι πιθανό να περιοριστούν το επόμενο έτος, και θα παραμείνουν σε μέτρια επίπεδα σε σύγκριση με τις περιόδους ανάκαμψης του παρελθόντος», δήλωσε.