Η εφαρμογή της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος (Excessive Deficit Procedure -EDP) για την Κροατία και τα μέτρα που η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζόραν Μιλάνοβιτς καλείται να λάβει, προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών, που είχε χθες στις Βρυξέλλες ο Κροάτης υπουργός Οικονομικών Σλάβκο Λίνιτς με τον αρμόδιο για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις κοινοτικό επίτροπο, Όλι Ρεν.

"Θα υπάρξουν πολλές συναντήσεις. Προφανώς, η συζήτηση επικεντρώθηκε αποκλειστικά στο πώς μπορεί να μειωθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού σε ποσοστό κάτω από το 3% του ΑΕΠ της χώρας. Αυτό σχετίζεται με την εξοικονόμηση πόρων, από την πλευρά των εσόδων και των μεταρρυθμίσεων", δήλωσε ο κ. Λίνιτς, μετά τη συνάντηση με τον κ. Ρεν, προσθέτοντας ότι η κροατική κυβέρνηση θα παρουσιάσει στην Επιτροπή ένα πρόγραμμα σε αυτήν την κατεύθυνση, το οποίο θα υιοθετήσει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ολοκληρώσει μέχρι την Παρασκευή μία έκθεση σχετικά με τη μη συμμόρφωση της Κροατίας με τους κοινοτικούς δημοσιονομικούς κανόνες, την οποία στη συνέχεια θα προωθήσει στο Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων ECOFIN.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει επίσης και τα στοιχεία των ερευνών που εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία Eurostat και άλλοι φορείς, προκειμένου να διαπιστώσει αν η Κροατία έχει παραβεί τους όρους της Συνθήκης του Μάαστριχτ για τα κράτη-μέλη, σύμφωνα με τους οποίους το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει 3% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος το 60% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από τη Eurostat και την κροατική στατιστική υπηρεσία DZS τον προηγούμενο μήνα, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Κροατίας ανήλθε στο 5% του ΑΕΠ στο τέλος του 2012 και το δημόσιο χρέος στο 55,5% του ΑΕΠ. 

Στη σύνοδο του Δεκεμβρίου, το ECOFIN θα μπορούσε να επιβεβαιώσει την υπαγωγή της Κροατίας στη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος. Εάν αποφασιστεί ότι υφίσταται υπερβολικό έλλειμμα, το Συμβούλιο θα θέσει στην Κροατία μέγιστη προθεσμία έξι μηνών (σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις η προθεσμία περιορίζεται σε τρεις μήνες), προκειμένου να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών της. Η διαδικασία προβλέπει ότι, με την εκπνοή της προθεσμίας, η Επιτροπή εκφράζει τη γνώμη της προς το Συμβούλιο σχετικά με τα ληφθέντα από το κράτος- μέλος μέτρα για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος και αποφασίζει κατά πόσον η Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος μπορεί να ανασταλεί σταδιακά ή πρέπει να ενταθεί.

Η κροατική κυβέρνηση έχει περιθώριο τριών ετών για να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της κάτω από το 3%. Οι αποφάσεις και συστάσεις της Επιτροπής προς την Κροατία αναμένεται να γίνουν γνωστές σε περίπου ένα μήνα.