Είσοδο της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης από το 2014 αναμένει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος, όπως δήλωσε σε ομιλία του στο 7ο Ελληνοαλβανικό Επιχειρηματικό Φόρουμ.

Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, οι αγορές δείχνουν να το αντιλαμβάνονται αυτό. «Επωμιστήκαμε ένα μεγάλο κόστος, κάναμε πολύ κόπο, τώρα αναμένουμε τους καρπούς» δήλωσε.

Ο κ. Προβόπουλος αναφέρθηκε στις ισχυρές και διευρυνόμενες εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας και στην παρουσία των ελληνικών τραπεζών στην Αλβανία. Επίσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει επιτύχει η Ελλάδα, καθώς και στην συντελούμενη ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας, που έχει οδηγήσει για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες σε πλεονασματικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Μιλώντας για τις εξελίξεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο κ. Προβόπουλος δήλωσε ότι με την έξαρση της κρίσης η Τράπεζα της Ελλάδος παρενέβη για να διατηρήσει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στην παροχή της αναγκαίας ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. «Η αναδιοργάνωση του τραπεζικού κλάδου που έχει επιτευχθεί είναι εντυπωσιακή. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που, έχοντας αντέξει μια τέτοια θύελλα, ο τραπεζικός τομέας στην Ελλάδα είναι πλέον καλά κεφαλαιοποιημένος και ανακτά την ανταγωνιστικότητά του» ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, η αναδιοργάνωση του τραπεζικού κλάδου θα επιτρέψει να αξιοποιηθούν οι συνέργειες και οι οικονομίες κλίμακος, ενώ οι τράπεζες θα διαχειριστούν πιο αποτελεσματικά το ενεργητικό τους και αυτό θα απελευθερώσει κεφάλαια απαραίτητα για τη χρηματοδότηση των παραγωγικών επιχειρήσεων.

Ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρθηκε και στην παρουσία των ελληνικών τραπεζών στη νοτιοανατολική Ευρώπη, λέγοντας ότι συνιστά στρατηγική επιλογή που συνδέεται με τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ευρύτερης περιοχής. Ωστόσο, πρόσθεσε, κάποιες συγχωνεύσεις μπορεί να είναι απαραίτητες ώστε οι ελληνικές τράπεζες να αποκτήσουν μερίδια αγοράς που να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα και την κερδοφορία τους.