Ο Καναδάς έχει καλύτερη δημοσιονομική υγεία από ό,τι θεωρείτο ως σήμερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση των Συντηρητικών, η οποία προέβλεψε ότι θα έχει πλεόνασμα ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του 2015, κάτι το οποίο απέδωσε στην περιστολή των δαπανών και στις ιδιωτικοποιήσεις πόρων του δημοσίου.

Δίνοντας στην δημοσιότητα τις φθινοπωρινές του προβλέψεις για την πορεία των καναδικών δημοσιονομικών, το υπουργείο Οικονομικών εκτίμησε ότι θα καταγράψει πλεόνασμα ύψους 3,7 δισεκ. δολαρίων Καναδά (περίπου 2,5 δισεκ. ευρώ) το οικονομικό έτος 2015-’16. Τον Μάρτιο, προέβλεπε ένα πλεόνασμα ύψους 800 εκατ. δολαρίων Καναδά.

Στα στοιχεία έχουν λάβει υπόψη τους πιθανές διακυμάνσεις, κάτι το οποίο σημαίνει πως στην πραγματικότητα, το δημοσιονομικό πλεόνασμα ίσως αποδειχθεί ακόμη μεγαλύτερο.

Η δημοσιονομική προοπτική βελτιώθηκε διότι τα χαμηλότερα έσοδα εξισορροπήθηκαν από τις χαμηλότερες δαπάνες και τις ιδιωτικοποιήσεις πόρων.

Ο πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ υποσχόταν κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2011 ότι επρόκειτο να θεσπίσει φοροαπαλλαγές —οι οποίες υπολογίζεται ότι θα στοίχιζαν περί τα 2,5 δισεκ. δολάρια Καναδά— μόλις ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός κι η κυβέρνησή του ενδέχεται να επαναλάβει την υπόσχεση στην προσπάθειά της να επανεκλεγεί τον Οκτώβριο του 2015.

"Το σχέδιό μας ήταν πάντα να έχουμε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2015/’16 ώστε να δημιουργηθεί ο χώρος για να αναληφθούν άλλες πρωτοβουλίες, όποιες κι αν είναι, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Τζιμ Φλάερτι.

Ο Καναδάς είχε πλεονάσματα για 11 συναπτά έτη πριν ολισθήσει σε έλλειμμα τη χρονιά 2008-’09 λόγω των φοροαπαλλαγών που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση των Συντηρητικών και της παγκόσμιας ύφεσης. Το έλλειμμα ανήλθε στα 55,6 δισεκ. δολάρια Καναδά την περίοδο 2009-’10 λόγω του πακέτου τόνωσης της οικονομίας.

Μεταξύ άλλων η κυβέρνηση επέβαλε πάγωμα των εισφορών στο ταμείο ασφάλισης των υπαλλήλων επί μια τριετία προχωρώντας παράλληλα σε περικοπές των εξόδων στα επί μέρους υπουργεία.